latinica  ћирилица
01/07/2024 |  18:37 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Nakon rekordne godine, otkazani brojni letovi; Da li je tuzlanski aerodrom pred gašenjem? (VIDEO)

Prošla godina bila je jedna od uspješnijih u istoriji Međunarodnog aerodroma Tuzla, jer je prevezeno 600 hiljada putnika. Međutim, nakon prošlogodišnjeg ukidanja brojnih linija Wizz air-a i smanjenja broja putnika, sve se češće postavlja pitanje - da li je tuzlanski međunarodni aerodrom pred gašenjem?
Aerodrom Tuzla - Foto: RTRS
Aerodrom TuzlaFoto: RTRS

Od ambicioznog plana da sa tuzlanskog aerodroma poleti milion putnika godišnje, povlačenjem Wizz air-a na pisti dugoj 2.900 metara sve je manje aviona. U prvih šest mjeseci ove godine prevezeno je 90 hiljada putnika, što je pad od 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

DŽevad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, kaže da je to posljedica globalnog dešavanja u avioindustriji.

- Zbog povlačenje velikog broja aviona tipa erbas 320 i 321 na vanredni servis, došlo je do velikog raskoraka između ponude i potražnje - dodaje Halilčević.

Sa tuzlanskog aerodroma povukli su mnogi vlasnici rent-a-kar agencija, a građanima Dubrava propale su brojne investicije.

Rajaner se nije vratio ni nakon ukidanja takse od tri marke po putniku. Nije pomogla ni subvencija Vlade Tuzlanskog kantona od 2,5 miliona maraka grčkoj kompaniji Lumivings koja se nakon nekoliko mjeseci rada povukla.

- Krajnji rezutat je bio jako malo putnika, ispod nivoa rentabilnosti, tako da su počeli da trpe gubitke i na kraju prestali da lete prije planiranog roka - rekao je Halilčević.

Gašenja aerodroma neće biti, poručuju iz uprave. Gradi se treći gejt za odlazak putnika, 320 parking mjesta i svjetla na stazi za polijetenje i slijetanje aviona. 

S druge strane, zbog problema koje trpe građani, prstom se upire u vlast optužujući ih da posao sa aerodromom koriste za svoje lične potrebe.