latinica  ћирилица
27/06/2024 |  14:02 | Autor: SRNA

Špirić: Poziv bošnjačkim delegatima da smognu hrabrosti i prekinu blokadu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić pozvao je delegate Kluba bošnjačkog naroda da smognu hrabrosti i prekinu blokadu rada Doma naroda koja se odražava na rad i ostalih institucija.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- Znam da su neoprezno napustili sjednicu i da sada treba hrabrosti da se vrate. Ohrabrujem ih i pozivam da nastavimo rad prekinute sjednice - rekao je Špirić, ističući da od delegata Kluba bošnjačkog naroda zavisi koliko dugo će trajati blokada rada Doma naroda.

On je istakao da se, nažalost, nakon današnjeg pokušaja da bude održan nastavak prekinute sjednice Doma naroda od 18. marta može samo konstatovati da su bošnjački delegati odlučili da nastave sa blokadom.

- Sigurno nije dobro da svaki dan čujemo predstavnike bošnjačke političke scene koji pozivaju na politiku ekonomskog rasta kada je riječ o politici koju EU planira za zapadni Balkan. Nažalost, moram da kažem da nema politike ekonomskog rasta bez doraslih političara toj politici - naglasio je Špirić.

On je dodao da je nespojivo na jednoj strani zagovarati politiku ekonomskog rasta, a na drugoj blokirati rad Doma naroda.

- Izgleda da su politiku ekonomskog rasta umjesto reforme pretvorili u predizborne floskule. Hoće li ova blokada trajati do završetka lokalnih izbora, ne mogu da projektujem, ali što se nas tiče spremni smo koliko sutra da dođemo na nastavak sjednice i da ovaj dom radi u skladu sa Poslovnikom - smatra Špirić.

On je pojasnio da je Dom naroda prema Poslovniku usvojio dnevni red, te da nema nikave logike da se saziva redovna sjednica dok se ne završi sjednica čiji dnevni red je usvojen.

- Po dnevnom redu Dom naroda mora da radi i poštuje Poslovnik dok ne dođe do promjene Poslovnika - rekao je Špirić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda je poručio da, ako je Ustavni sud BiH i tumačenje Ustava samo u rukama Bošnjaka, takva BiH nemoguća, naglašavajući da se blokada Doma naroda odražava i na rad ostalih institucija.

- Ako je Dom naroda blokiran, po vertikali se blokiraju ostale institucije. Mora se izaći iz blokade - rekao je Špirić.

On je napomenuo da Poslovnik o radu Doma naroda nije definisao mogućnost sazivanja redovne sjednice doma dok se ne završi sjednica čiji je dnevni red usvojen.

Špirić je dodao da postoji mogućnost sazivanja hitne sjednice na kojoj bi bio razmotren budžet BiH za ovu godinu, što bi bilo u skladu sa Poslovnikom.

- Poslovnik ne brani sazivanje hitne sjednice, samo što sve sjednice ne mogu biti hitne bez završetka redovne sjednice - pojasnio je Špirić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Dragan Čović zaključio je današnju sjednicu zbog nedostatka kvoruma, nakon što je Klub Bošnjaka donio odluku da ne prisustvuje nastavku sjednice na čijem dnevnom redu je i Prijedloga zakona o Ustavnom sudu delegata Želimira Neškovića.