latinica  ћирилица
28/06/2024 |  10:06 ⇒ 13:18 | Autor: sputniknews.com

Politiko: Demokrate u panici, razmišljaju o alternativi Bajdenu

Predstavnici Demokratske partije Sjedinjenih Američkih Država nakon neuspješne predizborne debate aktuelnog predsjednika DŽozefa Bajdena počeli su da razmatraju njegovu smjenu, piše Politiko.
DŽozef Bajden (foto: EPA-EFE/WILL LANZONI / CNN PHOTOS) -
DŽozef Bajden (foto: EPA-EFE/WILL LANZONI / CNN PHOTOS)

- Demokrate su toliko uspaničene zbog neuspješnog govora predsjednika DŽozefa Bajdena u debati, da neki od njih aktivno raspravljaju o onome što je nekada bilo nezamislivo – o njegovoj smjeni - navodi se u članku.

List piše da su stratezi, bliski trojici potencijalnih kandidata za predsednika ispred Demokratske partije izjavili da su tokom debate bili zasuti SMS porukama.

Јedan od njih je istakao da je dobio zahtjev da predloži kandidata koga zastupa kao alternativu Bajdenu. Ime pomenutog kandidata se ne navodi.

Savjetnik drugog potencijalnog kandidata je naglasio da je dobio nekoliko poruka o "katastrofi" od ključnih sponzora.

Oni insistiraju da demokrate treba da nekako riješe ovo pitanje. Istovremeno, on je priznao da se ne može mnogo učiniti, izuzev ako sam Bajden ne odluči da odustane od učešća na izborima.

Politiko takođe ističe da je jedan od velikih donatora i pristalica Bajdena izjavio da je vrijeme da američki predsjednik okonča svoju kampanju.

Ovaj čovek, čije se ime ne navodi, nazvao je Bajdenov govor "najgorim u istoriji" i rekao da je on bio toliko "loše da niko neće obratiti pažnju na Trampove laži".

U poruci donatora se ističe da Bajden mora da izađe iz predizborne trke, kao i da u to nema nikakve sumnje.

U avgustu će se održati kongres Demokratske partije na kom će za predsejdnika biti kandidovan Bajden. Teoretski, politička grupa može da promijeni kurs i predloži drugog čovjeka.

O tome da aktuelni predsjednik može biti zamijenjen u predizbornoj trci ukoliko izgubi u prvim debatama od Trampa, govorio je poznati američki novinar Simor Herš.

Prva debata Bajdena i nekadašnjeg američkog lidera Donalda Trampa održana je protekle noći. TV Si-En-En, pozivajući se na izvore je objavio da je Demokratsku partiju SAD zahvatila panika nakon Bajdenovog govora.

Predsjednički izbori u Americi biće održani 5. novembra.