latinica  ћирилица
28/06/2024 |  12:58 | Autor: sputniknews.com

Putin: Rusija i Bjelorusija dogovorile korake za jačanje zajedničkog suvereniteta

Aktivna implementacija novih tehnologija neophodna je za jačanje suvereniteta Rusije i Bjelorusije, rješavanjem ovog zadatka bave se Moskva i Minsk, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru učesnicima jedanaestog foruma regiona Rusije i Bjelorusije.
Vladimir Putin  (Foto:EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto:EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT)

Ruski lider je dodao da je to potrebno i u cilju povećanja konkurentnosti i obezbjeđenja održivog ekonomskog rasta u dugoročnoj perspektivi.

Prema njegovim riječima, bavljenje takvom implementacijom je neophodno ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom nivou, čemu doprinosi forum regiona dvije zemlje.

- Oko 250 sporazuma i ugovora u vrijednosti od 24 milijarde rubalja biće potpisano tokom foruma regiona Rusije i Bjelorusije - naglasio je Putin.

Ruski predsjednik je istakao i da Rusija i Belorusija zajedno rade na projektovanju orbitalnih i zemaljskih komponenti satelitskih sistema za posmatranje zemljine površine i navigaciju.

Takođe je naglasio da Uralska fabrika civilnog vazduhoplovstva i fabrika za remont aviona u Baranovičima u Bjelorusiji zajedno rade na stvaranju lakog višenamjenskog aviona.

- Dvije zemlje će realizovati čitav niz zajedničkih visokotehnoloških projekata u cilju supstitucije uvoza i pokretanja novih naprednih proizvoda - najavio je Putin.

On je dodao da je Bjelorusija jedan od ključnih ekonomskih partnera Rusije i da je robna razmjena dostigla rekordnih 46,5 milijardi dolara, te da na Moskvu otpada oko 60 odsto spoljnotrgovinskog poslovanja Minska.

Rusija čvrsto drži prvo mjesto po investicijama u bjelorusku ekonomiju sa više od 5 milijardi dolara, a u cijeloj Belorusiji radi oko 2,5 hiljada kompanija sa ruskim kapitalom.

Putin je zaključio da integracioni procesi u kojima učestvuju Moskva i Minsk donose praktičnu korist objema zemljama.

Na kraju svog govora, ruski lider je čestitao Bjelorusiji Dan nezavisnosti i 80. godišnjicu oslobođenja od nacista, koja se obilježava 3. jula.

Prema njegovim riječima, Rusija i Belorusija će uvijek pamtiti kako su narodi dvije zemlje zajedno odbranili otadžbinu i po cijenu ogromnih žrtava oslobodili Evropu od fašista.