latinica  ћирилица
28/06/2024 |  17:58 ⇒ 18:15 | Autor: sputniknews.com

Putin: Rusija treba da reaguje na akcije SAD

Rusija treba da reaguje na akcije SAD i, sudeći po svemu, treba da počne da proizvodi rakete srednjeg i kratkog dometa, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa članovima Savjeta bezbjednosti Rusije.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Putin je na početku sastanka predložio da se razmotri pitanje daljih koraka Rusije u vezi sa jednostranim moratorijumom na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja.

Ruski lider je podsjetio da su se SAD prije nekoliko godina pod izmišljenim izgovorom povukle iz tog sporazuma i saopštile da će proizvoditi te raketne sisteme.

- Mi smo 2019. godine saopštili da nećemo proizvoditi te rakete i da ih nećemo raspoređivati sve dok SAD ne budu raspoređivale te sisteme u nekom regionu svijeta - podsjetio je Putin.

Međutim, po njegovim riječima, Amerika danas ne samo da proizvodi rakete srednjeg i kratkog dometa, nego ih i prebacuje u Evropu – na vojne vežbe u Dansku.

- Nedavno je saopšteno da se (rakete) nalaze na Filipinima. Pritom se ne zna se da li su te rakete izvezli odatle ili ne. U svakom slučaju, treba da reagujemo na to i da donesemo odluke šta ćemo morati da uradimo u toj oblasti. Sudeći po svemu, moraćemo da pokrenemo proizvodnju tih udarnih sistema, a onda, u zavisnosti od razvoja situacije, donositi odluke o tome gdje će biti raspoređene, ako to bude neophodno za osiguravanje naše bezbjednosti - rekao je ruski predsjednik.