latinica  ћирилица
30/06/2024 |  09:27 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Ćeranić: Opasnost od terorizma ne smije da bude zanemarena (VIDEO)

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da opasnost od terorizma ne smije da bude zanemarena, jer se terorizam koristi kao metod za realizaciju političkih ciljeva.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

- U terorizmu je vrlo važna osnova politički motiv. Tužilac, kada se opredjeljuje za kvalifikaciju krivičnog djela, ukoliko je prisutan politički motiv, onda podiže optužnicu zbog terorizma. Mevlid Јašarević koji je napao američku Ambasadu sam je pomogao Tužilaštvu jer je rekao da je napao Ambasadu zbog tog što američki vojnici u Avganistanu, Iraku i tako dalje ubijaju njegovu braću muslimane. Dakle, kod terorizma je važna namjera, odnosno motiv uz primjenu nasilja, izazivanja straha i panike i obavezno što brojnija publika - rekao je Ćeranić za RTRS.

On je istakao da je terorizam globalni problem protiv kojeg se treba boriti.

Govoreći o jučerašnjem napadu na Ambasadu Izraela u Beogradu i bezbjednosnoj situaciji u Srbiji i Republici Srpskoj, Ćeranić je rekao da je opasnost prisutna, ali da građani nemaju razloga za strah i da moraju da imaju povjerenja u MUP Srpske i Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma u kojoj djeluje obučen i stručan kadar.