latinica  ћирилица
02/07/2024 |  12:40 ⇒ 13:41 | Autor: RTRS

Dmičić: Ustav je jasan - delegate u Dom naroda bira Narodna skupština Srpske (AUDIO)

Јučerašnje žrijebanje za petog delegata Srpskog kluba u Domu naroda predstavlja nenadležnu radnju od strane izbornih organa na nivou BiH, rekao je za RTRS profesor ustavnog prava Mile Dmičić.


Mile Dmičić - Foto: RTRS
Mile DmičićFoto: RTRS

- Prema Ustavu BiH Dom naroda PS BiH iz Republike Srpske se konstituiše odabirom delegata u NSRS. Prema Izbornom zakonu ovaj stav je na neki način pojašnjen u smislu da izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda provodi se odmah po sazivanju NSRS, a najkasnije 30 dana od dana ovjere izbora u skladu sa ovim zakonom - istakao je Dmičić.

Dmičić je naglasio da se izborni materijal i rezultati glasanja dostavljaju CIK-u na potvrđivanje i konačnu raspodjelu mandata.

- Poenta je u tome da se ovaj dio ovdašnjih i današnjih rezultata trebalo i mora posmatrati ako je došlo do raspodjele u kojoj budu dobijeni identični količnici mandat se tada u tom vremenu dodjeluje žrijebanjem. Titular ovih ustavnih i zakonskih radnji je Republika Srpska i njeni organi. Upravo onako kako je i rečeno da izbore provode nadležna radna tijela u NSRS - rekao je Dmičić.

Dmičić je dodao da je i ovo potvrda da su izbori najmanipulativniji faktor politike.

- Komperativni izborni sistemi govore da izborni zakoni jedne države, pa i njenih državotvornih dijelova, u ovom slučaju BiH i Republike Srpske su najvažniji pravni akti poslije Ustava, jer se na osnovu njih konstituišu ostali organi na svim nivoima - dodao je Dmičić.