latinica  ћирилица
02/07/2024 |  13:46 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Perić Romić: Cilj je uvođenje pravne nesigurnosti, rezultati su utvrđeni 2022. godine

Dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Ranka Perić Romić izjavila je da je prvobitni cilj žrijebanja u Centralnoj izbornoj komisiji za petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, bio da se proizvede pravna nesigurnost, te dodala da su imena delegata utvrđena kada je Narodna skupština Republike Srpske sprovela izborem a nadležna komisija potvrdila rezultate.
Ranka Perić Romić - Foto: RTRS
Ranka Perić RomićFoto: RTRS

Perić Romić, koja je i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da se delegat ove stranke u Klubu Srba neće povući jer su izbori završeni, istakavši da je Narodna skupština jedina nadležna za taj proces.

- Centralna izborna komisija nije imala pravnu osnovu da poništi odluku koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske - poručila je Perić Romić.

Ukazuje da je nadležna skupštinska komisija utvrdila rezultate izbora čime je taj posao završen.

- Na glasačkom listiću stajalo je uputstvo kako da se glasa. Nije samo pogrešno glasano, nego je prekrižena lista PDP-a. Po logici zdravog razuma bilo je jasno da je taj listić nevažeći - navela je Perić Romić za Srnu.

Centralna izborna komisija BiH juče je, mimo svih zakonskih procedura, dvije godine nakon legalno i legitimno sprovedenih izbora, izvukla iz bubnja kandidatsku listu PDP-a na žrijebanju za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata nije se poštovala volja građana.

Osim liste PDP-a, u bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.