latinica  ћирилица
30/06/2024 |  13:50 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Deđanski: Miran razlaz je legitiman prijedlog

Miran razlaz u BiH je legitiman prijedlog Republike Srpske koja ga je podnijela da omogući normalan suživot naroda, ocijenio je predsjednik beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Deđanski je rekao da bi Dejtonski mirovni sporazum bio najbolja moguća varijanta kada bi još neko, osim Srba, želio da ga poštuje.

Prema njegovim riječima, da se zaista želi normalno funkcionisanje BiH, u tom slučaju poštovao bi se Dejtonski sporazum ili bi se usvojio prijedlog koji daje Republika Srpska o mirnom razlazu.

- Naravno da će se to tumačiti na drugi način i da će svi da kažu da je to rušenje Dejtonskog sporazuma od Republike Srpske i njenog predsjednika, ali realno to nije tako - naveo je Deđanski.

Kada bi se uvažavali interesi svih potpisnika mirovnog sporazuma, Deđanski kaže da uopšte "ne bi pričali o bilo kojoj drugoj varijanti".

- Ali to izgleda jedino želi srpski narod u Republici Srpskoj i Srbija. Niko drugi ne želi da poštuje Dejtonski sporazum, u skladu sa zapadnim narativom da sporazum važi dok se ne potpiše, a od tog momenta se mijenja i ruši - istakao je Deđanski za Srnu.

Deđanski je rekao da otpor prijedlogu ne bi trebalo da obezhrabri političke predstavnike srpskog naroda da nastave da pokušavaju da nađu rješenje za normalan i prospreritetan život svih naroda u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će iza dokumenta o mirnom razlazu u BiH stati Vlada i Narodna Skupština Republike Srpske i da će to biti zvanični prijedlog.