latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:59 | Autor: SRNA

Vesić: Poštovati Dejton i specijalne odnose Srbije i Srpske

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić poručio je da je Srbija jedan od garanata Dejtona i želi da se on poštuje, kao i specijalni odnosi Srbije sa Srpskom.
Goran Vesić (foto: Predrag Mitić / MGSI RS) -
Goran Vesić (foto: Predrag Mitić / MGSI RS)

- I to pravo namjeravamo da koristimo, te da afirmišemo naše odnose i veze. Važno je da se držimo zajedno u ovim teškim vremenima koja dolaze i da odgovorimo na različite pritiske kako bismo opstali na ovim prostorima - rekao je Vesić u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojanom Vipotnikom.

Vesić je istakao da je za Srbiju važno da pokaže da srpski narod zajednički radi, iako je u različitim zemljama.

- Poštujemo sve granice - naglasio je Vesić.

Vesić je rekao da da Deklaracija sa Svesrpskog sabora u Beogradu nije odgovor na spornu za Srbe Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u UN, već posljedica specijalnih odnosa Srpske i Srbije, dozvoljenih Dejtonskim sporazumom.

- Rezolucija i njeni inspiratori sa bošnjačke strane koji su pokušali da, zarad svojih ciljeva, instrumentalizuju žrtve u Srebrenici, samo su pogoršali odnose u regionu i u BiH, te nanijeli štetu zajedničkom životu ovdašnjih ljudi - rekao je Vesić.

Vesić je naveo da takve rezolucije, kako se pokazalo, ne treba koristiti za rješavanje bilo kakvih unutrašnjih političkih pitanja, jer nanose štetu ljudima.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i zaključke u vezi sa ovim dokumentom sa Svesrpskog sabora u Beogradu.