latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:10 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Mazalica: CIK obesmislio izbore i demokratiju

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ocijenio je za da je Centralna izborna komisija BiH, po svemu sudeći, lažirala postupak žrijebanja za izbor petog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i obesmislia proces izbora i demokratije u BiH, a da je najžalosnije što u svemu tome učestvuju ljudi iz Srpske.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Pored ovakve opozicije, nama neprijatelji ne trebaju - smatra Mazalica.

Mazilica je naveo da način na koji je juče izabran delegat Doma naroda, nakon niza bespravnih i nezakonitih radnji i odluka, predstavlja gaženje svih procedura, prava i logike.

- Nakon ove ujdurme sve što mogu pomisliti jeste da nema te odluke koja se ne može donijeti u ovoj zemlji, uz ovakvo gaženje i silovanje procedura, prava i logike - rekao je Mazalica za Srnu.

On je dodao da ne postoji nivo na kojem odluka Suda BiH da prizna PDP-ov listić nije pogrešna.

- Prvo su sebe pogazili, to jeste svoju raniju odluku, a onda gaze i sve usvojene zakone u Domu naroda. Čeprkanje po njegovom sastavu na pola mandata dovodi ovu zemlju u pravni haos. Samo da bi instalirali PDP - naglasio je Mazalica.

On je naveo da se naviklo na CIK i njene odluke, koji su prvi pogazili Narodnu skupštinu Republike Srpske, koja ima apsolutnu autonomiju u izboru delegata Srba.

- Treba reći da je odluka Ustavnog suda BiH vratila odluku Sudu BiH zbog proceduralnog neuključivanja PDP-a, a nije ulazila u meritum, to jeste da li je glasački listić važeći. Onda je Sud BiH sebi uzeo za pravo da izlazi van te odluke i pogazi svoju raniju odluku - rekao je Mazalica.

CIK je juče, mimo svih zakonskih procedura, dvije godine nakon legalno i legitimno sprovedenih izbora, izvukla iz bubnja kandidatsku listu PDP-a na žrijebanju za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata ne poštuje se volja građana.