latinica  ћирилица
04/07/2024 |  11:31 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Adžić: Vrhovni sud da preispita presude Okružnog suda

Grad Gradiška podnio je Vrhovnom sudu Republike Srpske zahtjev za preispitivanje presuda Okružnog suda Banjaluka, koje se odnose na poništavanje 25 odluka Skupštine grada o dodjeli u zakup 414 hektara poljoprivrednog zemljišta, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.
Zoran Adžić - Foto: RTRS
Zoran AdžićFoto: RTRS

Adžić je dodao da je riječ o presudama na osnovu 25 od 27 tužbi firme "Agroeksport kompani" iz Gradiške kojoj je koncesioni ugovor na predmetno zemljište istekao u septembru 2022. godine, te naglasio da su Gradska uprava i Skupština grada sve procedure za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup i javni poziv sproveli na zakonit nači i uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Pravobranilaštva Republike Srpske.

Adžić je rekao da firma "Agroeksport kompani" nije ni mogla da podnese tužbu protiv Skupštine grada jer ni na koji način nije učestvovala i konkurisala za dodjelu zamljišta, te da je zbog sumnje na nezakonit uticaj kod donošenje presuda podnesena krivična prijava protiv predsjednika Upravnog odjeljenja Okružnog suda Mire Došenović i NN lica. Takođe, podnesena je i apelacija Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da preispita rad sudija i banjalučkog Okružnog suda.

Pravni zastupnik grada advokat Aleksandar Sajić rekao je da je predsjednik Upravnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka 19. aprila potpisala "pravno shvatanje" prema kojem treba usvojiti sve tužbene zahtjeve firme "Agoeksport kompani", što je svih sedam sudija prihvatilo i donijelo identične odluke.

Sajić je ocijenio da je to čist primjer uticaja na sudije i da su kršene i druge procedure u vezi sa postupkom.