latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:26 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Olujno nevrijeme pogodilo Trebinje – građani prijavljuju štetu (FOTO/VIDEO)

Jako nevrijeme zahvatilo je jutros krajnji jug Republike Srpske. Јak vjetar, u Trebinju, rušio je sve pred sobom.
Trebinje nevrijeme - Foto: RTRS
Trebinje nevrijemeFoto: RTRS

Trenutno stanje je povoljnije u odnosu na jutros, kada je vjetar, čija je brzina dostizala 97 kilometara na čas, rušio stabla, dizao dijelove krovova. Јednoj porodici, u Starom gradu, polomljeno stablo upalo je kroz krov i plafon u kuću, radi se o straom objektu, gdje je šteta ogromna i nije bezbjedno za dalji boravak porodice.

Oštećeni su takođe, brojni automobili, koji su bili parkirani ispod drveća. Sve ekipe za raščišćavanje su na terenu, a prema posljednjim informacijama, sve gradske i prigradske ulice su prohodne. Trenutno zasijeda Štab za vanredne situacije Grada Trebinje.

Nevrijeme, praćeno jakim vjetrom, lomilo je stabla i blokiralo prilaze pojedinim ulicama i društvenim ustanovama. U Operativni centar Civilne zaštite stiglo je više od dvadeset prijava o oštećenjima kuća, automobila i druge imovine. Nevrijeme je Trebinjce probudilo nešto prije šest časova.

Od ranog jutra sve dežurne ekipe su na terenu, a najviše posla imale su oko uklanjanja stabala i granja, čišćenju odvodnih kanala i šahtova.

Sve ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, pripadnici Terotorijalne vatrogasne jedinice, Civilne zaštite Grada i Hidroelektrana na Trebišnjici, ЈU Ekologija i bezbjednost, pojedinih preduzeća uključene su u raščišćavanje. Pojedina drveća vjetar je lomio u stablu.

- Lokalne saobraćajnice su prohodne, nijedno naselje nije bilo imuno na nevrijeme - rekao je šef Civilne zaštite Grada Trebinje Nemanja Sorajić.

Prema informacijama iz Hercegovinaputeva, svi magistralni i regionalni pravci su prohodni, mada se, na pojedinim dionicama, saobraćaj odvijao usporeno.

- Dežurne ekipe su sve na terenu, čak smo povukli i dodatno ljudstvo sa mehanizacijom - izjavio je inženjer u održavanju puteva, Hercegovinaputevi a.d. Trebinje Ljubiša Madžar.

Prema informacijama iz Protivgradne preventive, ispaljeno je trideset protivgradnih raketa u području Zubaca, Ljubomira i Popovog polja. Na pojedinim mikrolokalitetima grad je oštetio zasade povrća, voćarskih kultura i vinove loze.