latinica  ћирилица
03/07/2024 |  07:54 ⇒ 07:54 | Autor: SRNA

U Istri ove godine i policijski službenici iz Srbije

U Istri će ovog ljeta boraviti više od 90 policajaca iz osam zemalja, među kojima je i Srbija, u okviru projekta "Sigurna turistička destinacija", saopšteno je iz Policijske uprave istarske.
Policija Srbije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs) -
Policija Srbije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs)

Osnovni zadatak stranih policijskih službenika biće unapređenje komunikacije i saradnje između hrvatske policije i turista iz njihovih zemalja kako bi se strani gosti u Hrvatskoj osjećali što ugodnije i bezbjednije.

Osim policijskih službenika iz Srbije, u Istri će boraviti i policajci iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Italije i Francuske.

Austrijski, njemački, mađarski, poljski, slovenački, italijanski i francuski policijski službenici obavljaće zajedničke službe sa hrvatskim kolegama odjeveni u svoje službene uniforme.

Austrijski policajci biće smješteni u Umagu, italijanski u Rovinju, njemački u Poreču, dok će preostali svoje dužnosti obavljati u Puli.

Službenici kriminalističke policije Srbije učestvovaće u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske saradnje, te podršci u sprečavanju kriminaliteta, posebno složenih oblika sa elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovina ljudima, organizovana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zloupotreba droge, raznih oblika prevara, te krivičnih djela krađa.

Oni će biti raspoređeni u Sektoru kriminalističke policije.

U okviru projekta "Sigurna turistička destinacija", koji se sprovodi od 2009. godine, u Hrvatskoj je do sada boravilo oko 1.100 policijskih službenika iz više od 20 zemalja.