latinica  ћирилица
03/07/2024 |  15:27 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Vipotnik-Vesić: Početkom naredne građevinske sezone moguć početak gradnje aerodroma u Trebinju

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je da bi početkom naredne građevinske sezone mogla da krene izgradnja aerodroma u Trebinju i da se sve aktivnosti u vezi sa tim odvijaju predviđenom dinamikom.
Banjaluka: Vesić i Vipotnik - sastanak - Foto: RTRS
Banjaluka: Vesić i Vipotnik - sastanakFoto: RTRS

- Ako bi sve procedure tekle u predviđenim rokovima, mogli bismo već početkom naredne građevinske sezone imati završene sve dozvole, odnosno krenuti u gradnju infrastrukturnih objekata i svega ostalog - rekao je Vipotnik novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem.

Vipotnik je rekao da je u razgovoru sa Vesićem definisana i razrađena buduća saradnja, koju je, između ostalog, trasirala i usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sa Svesrpskog sabora.

Istakao da je na današnjem sastanku razgovarano i o ranije potpisanim memorandumima, kao i potpisivanju novih u skladu sa kojima će biti konkretizovane naredne aktivnosti i koraci.

- Na tom planu prvobitno će se raditi na memorandumu za međusobno priznavanje licenci iz naših resornih nadležnosti za pravna i fizička lica - rekao je Vipotnik.

Vipotnik je izjavio da je važno da se nađe modalitet da se svim firmama obezbijedi jednak tretman u obje države.

Vipotnik je dodao da će u vezi sa tim biti formirane radne grupe da bi se u kontaktu sa svim zaiteresovanim stranama, a uz korišćenje pozitivnih iskustava Srbije, dobila što kvalitetnija i optimalnija rješenja kojima bi svi bili zadovoljni.

Vesić je, govoreći o izgradnji aerodroma u Trebinju, naveo da je Srbija obezbijedila dio novca za eksproprijaciju sa kojom će se početi i koja je uslov za izdavanje građevinske dozvole.

- Mislim da smo sada na kraju ovog procesa, iako je tu bilo mnogo spoticanja i problema. U svakom slučaju, ostajemo pri obećanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo izgraditi taj objekat. Mi u narednoj građevinskoj sezoni možemo biti spremni da počnemo da gradimo aerodrom - rekao je Vesić.

Vesić je dodao da bi samo eksproprijacija trebalo da košta oko 10 miliona evra, a projekat oko 200 miliona evra.

Govoreći o izdavanju licenci, Vesić je rekao da ista prava treba da imaju i građani i pravna lica iz Srbije i Srpske.

- Treba samo da u najkraćem roku nađemo zakonski model kako to riješiti - rekao je Vesić.

Vesić je zaključio da će dva ministarstva otvoreno sarađivati i na planu urbanističke i ekološke zaštite Srednje i Donje Drine, prostornih planova, izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, projektovanja, održavanja infrastrukture, stanovanja i slično.