latinica  ћирилица
04/07/2024 |  08:01 ⇒ 08:58 | Autor: TANЈUG

Britanci izlaze na izbore, ankete predviđaju istorijski poraz Konzervativaca

U Velikoj Britaniji danas se održavaju opšti izbori na kojima će birači izabrati 650 poslanika Donjeg doma parlamenta, Doma komuna, a poslije čega će lider stranke s najviše glasova dobiti mandat da sastavi novu vladu i postane premijer.
Izbori (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN/ilustracija) -
Izbori (Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN/ilustracija)

Velika Britanija je podijeljena na 650 oblasti, koje se nazivaju izbornim jedinicama. Glasači u svakoj od ovih izbornih jedinica biraju po jednog poslanika za Dom komuna, donji dom Skupštine Ujedinjenog Kraljevstva.

Ko god da pobijedi na prvim nacionalnim izborima u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj u posljednjih pet godina, naslijediće brojne probleme prepoznatljive u svim zapadnim demokratijama - slab privredni razvoj, oslabljene javne službe i problem s migrantima, navodi AP.

Sunak je raspisao opšte izbore u Velikoj Britaniji za 4. jul, ranije nego što je očekivano, jer su izbori bili planirani na jesen. Konzervativna stranka Rišija Sunaka doživljava pad popularnosti u anketama od 2021. godine.

Predizborne ankete daju dvocifrenu prednost glavnoj opozicionoj Laburističkoj partiji koju vodi Kir Starmer nad Konzervativnom strankom premijer Rišija Sunaka, koja je na vlasti posljednjih 14 godina.

Kako stvari sada stoje, međutim, laburisti su započeli kampanju sa ubjedljivom prednošću u anketama.

U Ujedinjenom Kraljevstvu (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska) politički mandat traje pet godina, a budući da je Konzervativna stranka pobjedila na posljednjim izborima u decembru 2019. godine, sljedeći izbori prema slovu zakona moraju da se održe do januara 2025. godine.

Po prebrojavanju glasova, kralj će zatražiti od lidera stranke sa najviše poslanika da postane premijer i napravi vladu.

Ako nijedna stranka ne bude imala većinu poslanika - što znači da ne može da izglasava zakone samo sa vlastitim poslanicima - rezultat je blokirani ili zamrznuti parlament, napominje britanski javni servis.

U tom trenutku, najveća stranka bi mogla da odluči da formira koalicionu vladu sa još nekom strankom ili da funkcioniše kao manjinska vlada, računajući na glasove drugih stranaka da bi izglasavala zakone.