latinica  ћирилица
04/07/2024 |  09:44 ⇒ 09:46 | Autor: sputniknews.com

Putin otkrio prioritetni zadatak ŠOS

Rusija pridaje veliki značaj saradnji u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), ona se progresivno razvija na principima jednakosti i vodeći računa o međusobnim interesima, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto:  EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV /SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Rusija pridaje veliki značaj partnerskoj saradnji u okviru ŠOS. Sa zadovoljstvom konstatujemo da ta saradnja nastavlja da se progresivno razvija na principima jednakosti, uvažavanja međusobnih interesa, poštovanja kulturne i civilizacijske raznolikosti i traženja kolegijalnih rešenja za hitna bezbjednosna pitanja - rekao je Putin na sastanku Savjeta šefova država-članica ŠOS u Astani.

On je napomenuo da je uz aktivno učešće kazahstanskih kolega "pripremljen zaista solidan paket dokumenata i odluka za usvajanje na sadašnjem savjetu". Njihova primЈena Će nesumnjivo pomoĆi jačanju uloge i uticaja ŠOS. Pristupi zemalja ŠOS ključnim aspektima globalne i regionalne agende ogledaju se u Astanskoj deklaraciji koja je podnijeta na usvajanje na samitu. U njoj je dodatno naglašena posvećenost svih učesnika ŠOS formiranju pravednog multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na centralnoj ulozi UN, međunarodnom pravu i težnji suverenih država za uzajamno korisnim partnerstvom - naglasio je ruski predsjednik.

Bezbjednost država-članica ŠOS ostaje prioritetni zadatak u radu organizacije, a za realizaciju ovog zadatka biće transformisana regionalna protivteroristička struktura ŠOS, dodao je Putin.

- Naravno, jedan od prioritetnih zadataka u aktivnostima ŠOS bilo je i ostalo održavanje bezbjednosti učesnika duž perimetra spoljnih granica. Upravo to je svrha odluka koje se danas donose da se regionalna protivteroristička struktura ŠOS transformiše u univerzalni centar koji će se baviti čitavim nizom bezbjednosnih pretnji, kao i da se uspostavi centar za borbu protiv narkotika u Dušanbeu - primijetio je on.

Osim toga, Putin je naglasio da će borbi protiv separatizma i ekstremizma na prostoru ŠOS doprineti program saradnje u ovoj oblasti, odobren na samitu organizacije u Kazahstanu.