latinica  ћирилица
04/07/2024 |  09:51 ⇒ 09:52 | Autor: RTRS

Savjeti za bezbrižnu komunikaciju u regionu zapadnog Balkana

U periodu kada svi razmišljamo o putovanjima i ljetovanju, postavlja se i pitanje korišćenja mobilnog telefona tokom putovanja. Poznato je da M:tel ima veliki broj roming tarifnih opcija koje se mogu aktivirati za putovanja u Evropske i mnoge druge svjetske destinacije, a da li je svima poznato kako da koriste telefon dok su u regionu zapadnog Balkana?
M:tel - Foto: Ustupljena fotografija
M:telFoto: Ustupljena fotografija

Primjenom sporazuma o ukidanju rominga, na području BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije komunikacija je obuhvaćena vašim korisničkim paketom po tarifi koja vam se naplaćuje u matičnoj mreži. Dakle, u ovim zemljama vaš mobilni telefon koristite kao kod kuće, podsjećaju iz M:tela.

Prilikom svakog putovanja, ou M.tela predlažu da na svom telefonu podesite manuelno biranje mreže i da je sami odaberete ulaskom u jednu od pomenutih zemalja zapadnog Balkana. Možete da odaberete bilo kojeg operatera dostupnog u toj zemlji, a spisak mrežnih oznaka po zemljama pogledajte ovdje.

Prije putovanja iz M:tela predlažu i sljedeće:

- Provjerite koliko bonusa za mobilni internet imate u svom tarifnom modelu. To možete da provjerite putem aplikacije m:go (App StoreGoogle Play ili AppGallery) ili pozivom korisničkog centra na brojeve 0800 50 000 za postpejd korisnike, 066 10 10 10 za prepejd korisnike ili 0800 50 300 za poslovne korisnike. Ukoliko korisnički centar pozivate iz inostranstva, koristite broj 066 10 10 10.

- U podešavanjima na vašem telefonu, u mobilnim podacima provjerite i korigujte APN. Za postpaid korisnike APN je mtelsmart, a za prepejd korisnike je mtelfrend.

- Provjerite da li ste na svom uređaju uključili opciju prenosa podataka u romingu.

- Pozivom M:tel kontakt centra provjerite da li ste nekad zatražili da vam se isključi usluga mobilnog interneta, odnosno prenosa podataka u romingu.

Ne zaboravite, ako budete imali potrebu za dodatnim mobilnim internetom, uvijek možete da aktivirate jednu od dostupnih roming tarifnih opcija za zapadni Balkan. A ukoliko vam je potrebno još dodatnih informacija koje u ovom tekstu nisu navedene, na adresi mtel.ba pročitajte odgovore na najčešća pitanja o romingu u regionu Zapadnog Balkana i bezbrižno pođite na put, poručili su iz M:tela.