latinica  ћирилица
03/07/2024 |  12:48 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

U UKC Srpske operisana aneurizma trbušne aorte (FOTO)

Ljekarski tim Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, sa odjela za vaskularnu hirurgiju ostaće zabilježeni u medicinskoj literaturi kao prvi koji su uradili operaciju aneurizme trbušne aorte, koja je opasna po život pacijenta.
U UKC Srpske operisana aneurizma trbušne aorte - Foto: Ustupljena fotografija
U UKC Srpske operisana aneurizma trbušne aorteFoto: Ustupljena fotografija

Iz bolnice u Doboju pacijent je upućen u Kliniku za vaskularnu hirurgiju UKC-a Srpske, uspješno je operisan i oporavak prolazi dobro.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić izjavio je novinarima da je to još jedan dokaz da ova bolnica ozbiljno i vrijedno radi.

- Dokaz tome je da smo uradili operaciju koja se možda ne može raditi u veoma prestižnim centrima Evrope i svijeta. Radimo i dalje na unapređenju našeg zdravstvenog sistema, na edukaciji osoblja i nabavci najbolje opreme - rekao je Đajić.

On je čestitao saradnicima na ovom velikom uspjehu, te obećao i dalje veliku podršku svim zaposlenim na UKC-u i edukacije u najprestižnijim ustanovama Evrope i svijeta.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju UKC-a Milanko Maksić rekao je da je kod pacijenta zabilježen kazus, tip aneurizme.

Maksić je naveo da je u vaskularnoj hirurgiji 30 godina i da nigdje u medicinskoj literaturi nema takozvana tubularna aorta, odnosno "cijev koja ima svoj slijepi završetak".

- Aneurizme se rade širom svijeta, milioni su urađeni, ali ovog tipa još niko nije objavio - rekao je Maksić, te dodao da je operacija trajala dva i po časa.

On je naveo da je ponosan na ustanovu u kojoj radi, kao i na kolege, ističući da su ovakve operacije rezultat timskog rada.

Operisani pacijent Milovan Božić /70/ iz Doboja zahvalio je kompletnom osoblju UKC-a Srpske, ali i ekipi ljekara u Doboju.

- Zahvaljjujem se timu i doktoru Đajiću koji me operisao 1998. godine kada sam imao moždani udar. Hvala svima - rekao je Božić.