latinica  ћирилица
03/07/2024 |  16:46 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

UKC Srpske: U toku rekonstrukcija Tehničko-ekonomskog bloka (VIDEO)

U toku su radovi na rekonstrukciji, dogradnji i opremanju objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC-a Republike Srpske. Projekat podrazumijeva rekonstrukciju kotlovnice, izgradnju sistema za hlađenje i grijanje objekata i sanaciju kuhinje. Izvođač radova je austrijska kompanije VAMED, a njegova vrijednost je oko 15 miliona evra.
UKC Srpske: Rekonstrukcija Tehničko-ekonomskog bloka - Foto: RTRS
UKC Srpske: Rekonstrukcija Tehničko-ekonomskog blokaFoto: RTRS

Kotlovi na UKC-u Republike Srpske stari su više od 40 godina zbog čega je često dolazilo do kvarova i prestanka grijanja. Izgradnjom nove kotlovnice, do kraja godine trajno će biti riješeno pitanje grijanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Srpske. Uskoro bi trebalo da bude riješen i jedan od gorućih problema - hlađenje Centralnog medicinskog bloka.

- Hlađenje ćemo riješiti negdje početkom avgusta, a grijanje negdje do kraja godine. Nadam se da će biti ispoštovani rokovi. Istovremeno,  naše pacijente molimo za strpljenje ovaj mjesec dok to ne završimo - rekao je generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić.

Predstavnici izvođača radova, kompanije Vamed, istakli su da je posao veoma kompleksan i zahtjevan i da ulažu velike napore da se ispoštuu rokovi i projekat završi na vrijeme.

- Ovaj projekat ima svoje izazove. Јedan od njih je da treba obezbijediti konstantno napajanje kao što su voda, medicinski gasovi, električna energija...Svaki projekat ima svoje specifičnosti, ali radeći timski i angažujući eksperte na svakom polju, nadamo se da ćemo uspjeti sa prevaziđemo i nepredviđene okolnosti - kaže Martin Treml, generalni direktor VAMED-a.

Posljednjih 20 i više godina, Vlada Republike Srpske intenzivno ulaže u razvoj zdravstvenog sektora, izgradnjom novih kapaciteta i rekonstrukcijom postojećih.

- Posebno je fokus na našem UKC-u Republike Srpske, kao navišoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj, gde smo uložili velike napore i ogromna sredstva i digli na maksimalan nivo samu zdravstvenu zaštitu. Ovim projektom rekonstrukcije i izgradnje novog Tehničko-ekonomskog bloka mi ćemo kompletirati i zaokružiti cjelinu u UKC-u Republike Srpske - naglasio je pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Milenko Dulić.

U okviru ovog projekta biće sanirana i kuhinja, čime UKC Srpske dobija savremeni tablet-sistem za distribuciju hrane.