latinica  ћирилица
04/07/2024 |  16:17 ⇒ 16:17 | Autor: TANЈUG

Vlasnik streljane osuđen na pet mjeseci kućnog zatvora zbog davanja lažnog iskaza

Viši sud u Beogradu danas je prihvatio je sporazum koji je Ratko Ivanović, vlasnik streljane u kojoj je maloljetnik koji je u školi "Vladislav Ribnikar" počinio masakr učio da puca, sklopio sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu i pravosnažno ga osudio na kaznu kućnog zatvora od pet mjeseci.
Viši sud u Beogradu (Foto: Tanjug/Sava Radovanović) -
Viši sud u Beogradu (Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Ivanović je proglašen krivim za krivično djelo davanje lažnog iskaza, saopšteno je iz tog suda. On će kaznu izdržavati u prostorijama u kojima stanuje i koje ne smije napuštati, osim u slučajevima propisanim zakonom koji uređuje izvršenje krivičnih sankcija i to bez primjene elektronskog nadzora.

Јavni tužioci, okrivljeni i njegovi branioci odrekli su se prava na žalbu protiv ove odluke, ona je pravosnažna.

Tužilaštvo je ranije ocijenilo da je Ivanović na suđenju 21. juna dao istinit iskaz koji je u skladu sa ostalim predloženim dokazima.

U ovom predmetu suđenje se nastavlja roditeljima dječaka i instruktoru te streljane.

Vladimir Kecmanović se sumnjiči da je 13-godišnjeg sina vodio u streljanu i učio ga da puca, kao i sa nije adekvatno držao oružje u kući. Dječakova majka Miljana Kecmanović je optužena jer je njen DNK trag pronađen na čauri u učinionici u kojoj je masovno ubistvo počinjeno.

Instruktor streljane Nemanja Marinković tereti se takođe za davanje lažnog iskaza.

Maloljetni K.K. je 3. maja prošle godine u školi tokom prvog časa ubio devet vršanjaka i čuvara škole. S obzirom da je u trenutku izvršenja ubistva imao 13 godina on je krivično neodgovoran.