latinica  ћирилица
05/07/2024 |  08:14 ⇒ 08:14 | Autor: SRNA

Počinju Banjalučki etno dani

Banjalučki etno dani, koji objedinjuje dvije internacinalne manifestacije - Kozara etno i Festival srpskog folklora, počinju danas i trajaće do nedjelje, 7. jula.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Iz Turističke organizacije Banjaluka navode da ovaj događaj spaja tradiciju, običaje i folklor.

Festival Kozara etno održavaće se u Piskavici, Vodenom parku Akvana i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizuju ga Kulturno-umjetničko društvo Piskavica, uz suorganizaciju Turističke organizacije grada Banjaluka.

Festival Kozara etno prepoznatljiv je po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i u polju.

Ove godine je to radionica o temi "tambura tronožica", te je u skladu s tim predviđen performans za djecu i odrasle koji će obogatiti program.

U Vodenom parku Akvana biće održan Etno za djecu, u okviru koga će biti organizovana takmičenja za mališane, koji će imati priliku i da uče tradicionalni ples "pleteno kolo" i sviraju tambure trožice.

U okviru etno-fuzi programa nastupiće Etno-džez grupa Nejkd iz Srbije.

Na Festivalu srpskog folklora 2024, za koje je zadužen Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša", nastupiće oko 400 izvođača iz šest zemalja - Srbije, Bugarske, Grčke, Slovačke, Paname i BiH.

Iz Turističke organizacije Banjaluka očekuju da će obje manifestacije okupiti oko 1.000 učesnika.