latinica  ћирилица
05/07/2024 |  14:50 | Autor: SRNA

Reagovanja na rezoluciju o Јasenovcu - novi talas antisrpske histerije

Poslanik Demokratske narodne partije u Skupštini Crne Gore Milun Zogović rekao je da su, izglasavanjem rezolucije o Јasenovacu, parlamentarna većina i zvanična Crna Gora pokazali antifašistički i antinacistički karakter, dok reagovanja nakon njenog usvajanja predstavljaju novi talas anisrpske histerije.
Podgorica - Foto: TANЈUG
PodgoricaFoto: TANЈUG

- Srbofobija je, nažalost, postala smisao postojanja i političke borbe brojnih političkih subjekata u Crnoj Gori. Reagovanja iz Hrvatske dobrim dijelom su podstaknuta upravo tim narativom iz Crne Gore - rekao je Zogović.

On je dodao da su protivnici rezolucije procijenili da je ta tema odlična prilika da dodatno naglase i potvrde svoje antisrpske stavove.

- Da potvrde da je "traktorijada" i dalje opcija, samo ako ih zapadne. Treći su se priključili drugima u narativu i nadi da će uspjeti zajedničkim snagama da ubijede Brisel da odigra na njih, da uspori evropski put Crne Gore i time stvori ambijent za pad Vlade, nove izbore i formiranje novih pokreta i stranaka - istakao je Zogović.

Umjesto da se Crna Gora ujedini u osudi najgorih tekovina fašizma i nacizma, on je ukazao na to da se ovog puta podijelila na antifašiste i na antisrbe, kojima ni svirepo ubijanje više stotina hiljada djece, žena i ljudi, na više od pedeset najsvirepih načina u sistemu logora NDH za vrijeme Drugog svjetskog rata, nije dovoljan argument da podrže rezoluciju jer je riječ o srpskim žrtvama.