latinica  ћирилица
04/07/2024 |  15:31 | Autor: TANЈUG

Mickoski poručio Radevu i Micotakisu: Vrijeme savijanje kičme je prošlo

Premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski pozvao je danas predsjednika Bugarske Rumena Radeva i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da se naviknu na novu politiku Vlade u Skoplju, koja štiti interese građana.
Hristijan Mickoski (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Hristijan Mickoski (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

On je poručio da su Makedonci mala i mirna nacija spremna da gradi dobrosusjedske odnose sa svima, ali da “saradnju vide kao dvosmjernu, a ne jednosmjernu ulicu“.

Mickoski je to rekao tokom posjete Đevđeliji komentarišući izjavu Radeva, poslije sastanka sa Micotakisom u Atini, da “rukovodstvo RSM nije spremno“ i da “vlasti u Skoplju ne poznaju ustavno pravo“.

- Prošla su vremena kada kada su u makedonskoj Vladi sjedili političari savijene kičme, političari koji se ponižavaju, političari koji su spremni da potpišu sve samo ne da štite interese makedonskih građana, a s druge strane, pritom mašu makedonskom zastavom i istovremeno pljačkaju državu i građane - rekao je Mickoski.

Moraju se, kaže, navići na političare koji su tu da štite interese građana, da rade za dobro otadžbine, za budućnost, a "mi smo spremni da gradimo dobrosusjedske odnose sa svima".

- Moja poruka obojici, iako su oni iskusniji od mene, duže su na svojim funkcijama, jedan je predsjednik države, drugi je premije: Mi smo miran, mali narod, jedan od najmanjih na Balkanu, spremni smo sa svakim da sarađujemo i saradnju vidimo kao dvosmjernu ulicu.... - poručio je Mickoski.

On je pozvao Radeva i Micotakisa da sarađuju na ekonomskom razvoju država i zbližavanju naroda, a povodom komentara o nerazumijevanju politike smatra da se dobrosusjedska politika ne gradi "sa omalovažavanjem i uvredama".

- Navikao sam na ponižavanja i uvrede, cijeli život mi je tako, ali nekako uvijek na kraju pobijedim. Vidjećemo kako će biti u ovom slučaju. Želim da kao balkanske države slijedimo primjere drugih država, kao što su baltičke, skandinavske, i da svi zajedno sa izgrađenim mostovima, složenim, spojenim, nastupamo na trećim tržištima, pred zvaničnicima u evropskim Unija, svuda u svijetu - naveo je Mickoski u izjavi novinarima, prenio je skopski portal Danas.

Hajde, poručio je, da gradimo dobrosusjedsku politiku.

- Sa omalovažavanjem i uvredama to nije tako. Ako su tako odlučili, mislio sam da smo takvo ponašanje ostavili u srednjem vijeku, mislio sam da sada, u 21. vijeku, treba da razgovaramo kako da zajednički razvijamo našu zajedničku ekonomiju, obrazovanje, turizam, da umrežavamo ljude, da smo sve bliži. Spreman sam da pričam o tome i mislim da bi moji sagovornici sa te strane trebalo da preispitaju svoje izjave i ponašanje. Јa nisam taj. Ko sam ja da im govorim šta da rade - rekao je Mickoski.