latinica  ћирилица
05/07/2024 |  15:21 ⇒ 19:41 | Autor: Agencije

Erdogan: Zapadne zemlje provociraju treći svjetski rat - dok Putin govori o miru

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da neke zapadne zemlje svojim pristupima regionalnim sukobima provociraju treći svjetski rat.
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Nažalost, na Zapadu postoje zemlje, krugovi koji provociraju to pitanje. Njihovi pristupi vode trećem svjetskom ratu. Kao što je poznato, trgovcima oružja je potrebno tržište. A tržište trgovaca oružjem je – Zapad - rekao je Erdogan novinarima po povratku iz Kazahstana gdje je prisustvovao samitu ŠOS.

Kako je dodao, Ankara se nada da će se sukob u Ukrajini uskoro riješiti, te da se neće dozvoliti da preraste u globalni.

- Predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno je rekao da je pristalica mira. Pitao sam ga u Astani "kada ćemo osigurati mir". On je odgovorio da "taj proces nema rok, a u njemu je važno učešće posrednika kao što ste vi" (Turska). Nadamo se da će se taj rat između Rusije i Ukrajine konačno završiti. Pratimo situaciju - rekao je Erdogan, prenosi televizija TRT Haber.

Po njegovim riječima, sukob u Ukrajini nije od koristi ni Moskvi ni Kijevu.

- Želim da vjerujem da će se tenzije smanjiti i da će biti stvorena osnova, temelj za mir. Spremni smo da damo naš doprinos u stvaranju i zaštiti tih temelja, kao što smo radili i do sada - istakao je turski predsjednik.

Žitni koridor u novom formatu

Takođe je kazao da je na sastanku sa Putinom u Astani razgovarao i o ideji novog žitnog koridora preko Turske, kojim bi se žito isporučivalo siromašnim afričkim zemljama.

- Znate, napravili smo veoma dobar početak, posebno kada je riječ o crnomorskom žitnom koridoru. Kao što znate, tim koridorom smo prevezli 30 miliona tona žita. Pitao sam ih (rusku stranu) šta misle o ideji ​​da pokrenemo novi proces, odustajanjem od isporuka žita Zapadu, na čemu oni insistiraju, i formiranjem koridora preko Turske do Afrike i drugih regiona kojima je potrebna prehrambena bezbjednost. Putin je odgovorio "Podržavam cilj istanbulske žitne inicijative u tom smislu. To je korisno razvijati" -  rekao je Erdogan.

Turski lider je poručio da Ankara namjerava da razvija odnose sa Rusijom i Kinom u okviru ŠOS.

Podsjećamo, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Astani na marginama samita ŠOS.

Tokom sastanka razgovarano je o ekonomskoj saradnji, posebno u energetskom sektoru.

Putin je obećao Erdoganu da će obavezno posjetiti Tursku.