latinica  ћирилица
05/07/2024 |  15:40 ⇒ 15:42 | Autor: Agencije

Sarkozi: Orban je učinio pravu stvar posjetom Moskvi

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio je da je premijer Mađarske Viktor Orban "učinio pravu stvar" time što je posjetio Rusiju, zato što pokušava da obnovi diplomatsku komunikaciju u nastojanju da se okonča sukob u Ukrajini.
Nikolas Sarkozi (Foto:  EPA-EFE/Yves Herman / POOL MAXPPP OUT) -
Nikolas Sarkozi (Foto: EPA-EFE/Yves Herman / POOL MAXPPP OUT)

- Prvi korak na putu ka miru je obnavljanje komunikacionih kanala - rekao je Sarkozi u intervjuu za nedjeljnik Mandiner, prenosi Rojters.

Orban je u petak stigao u Moskvu gdje je, neposredno po slijetanju, izjavio da ovom posjetom nastavlja mirovnu misiju, nakon što je nedavno posjetio Kijev i razgovarao sa ukrajinskim predsjendikom Volodimirom Zelenskim.

Mađarska je članica NATO-a, a generalni sekretar Alijanse Јens Stoltenberg je rekao da je NATO bio obaviješten o Orbanovom odlasku u Moskvu, dodajući da Orban putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi ne predstavlja ovaj vojni savez.

Visoki evropski zvaničnici su istakli da Orban nije dobio nikakav mandat od Savjeta EU da posjeti Moskvu i da se njegov boravak u ruskoj prestonici odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Izvor: rt.rs