latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:07 ⇒ 19:41 | Autor: sputniknews.com

Putin: Rusija je za okončanje sukoba, ali Kijev to ne želi; Orban: Evropi je potreban mir (FOTO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban obratili su se medijima nakon sastanka u Kremlju.
Sastanak Orban i Putin  (Foto:EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PM'S PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Sastanak Orban i Putin (Foto:EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PM'S PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Samo što sam završio veoma konkretne pregovore sa mađarskim premijerom. Važno je što smo imali veoma korisni razgovor o svim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući i situaciju u Ukrajini - rekao je Putin.

Rekao je da su detaljno razgovarali o Ukrajini i o mogućnostima rješavanja tog sukoba.

- Orban mi je rekao o nedavnim susretima u Kijevu i iznio čitav niz prijedloga, kao i poziv da se uvede prekid vatre sa ciljem da se započnu pregovori sa Rusijom. Što se tiče Rusije, mi smo oduvijek zauzimali stav da smo za diplomatsko rješenje sukoba, ali sa protivničke strane stalno čujemo da ne žele da se konflikt riješi na taj način, dok sponzori tog sukoba nastoje da iskoriste ukrajinski narod kao žrtvu za borbu protiv Rusije. Kako smo čuli od premijera Orbana, Kijev još uvijek nije spreman da prekine borbena dejstva, a pored toga, što se i prekidom borbenih dejstava gubi smisao da se u zemlji održi ratno stanje - rekao je Putin.

Ako se ukine ratno stanje, to znači da treba organizovati izbore koji se nisu dogodili kada im je bilo vrijeme. Šansa da pobjede na njima aktuelni lideri koji su izgubili rejtinge su skoro nula, dodao je on

Putin je dodao i da se Rusija zalaže za potpuno i definitivno okončanje borbenih dejstava, a da je uslove već izložila.

Orban i Putin (Foto:EPA-EFE/VIVIEN CHER BENKO/HUNGARIAN PM'S PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Uslovi su izloženi u mom obraćanju Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Riječ je o potpunom povlačenju ukrajinske vojske iz DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti. A, postoje i drugi uslovi - naveo je Putin.

Ruski predsjednik je ocijenio i da Rusija i Mađarska nastavljaju saradnju po mnogim pitanjima, prije svega po energetskim, na prgmatičnom i pravednom nivou, a nastavlja se i zajednički projekat proširdnja nuklearne elektrane Pakš što će povećati njenu efikasnost skoro duplo.

Orban: Borba za mir je naš glavni zadatak

Borba za mir je naš glavni zadatak kao predsjedavajućeg EU, poručio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim liderom u Moskvi.

Evropi je potreban mir, naglasio je mađarski premijer i dodao da je potrebno najkraći mogući put kako bi se taj mir postigao.

- Htio sam da čujem tri glavna mišljenja ruskog predsjednika, šta on misli o mirovnim inicijativama, šta misli o prekidu vatre i mirovnim pregovorima, kao kojim redoslijedom bi to trebalo da se dogodi, kao i njegovo viđenje Evrope nakon rata - rekao je Orban.

Pregovore sa ruskim liderom nazvao je otvorenim i iskrenim.

Mađarski premijer je ocijenio da su stavovi ruskih i kijevskih vlasti veoma različiti i da je potrebno mnogo učiniti u cilju postizanja mira.

Kako je rekao, nakon posjete Kijevu i Moskvi nastaviće da ulaže napore usmjerene na regulisanje ukrajinske krize.

Kako je prethodno rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Orban je doputovao u radnu posjetu Moskvi na inicijativu mađarske strane, a sastanak sa Putinom u Kremlju trajao je skoro tri sata.

Mađarski premijer je istakao da je njegova posjeta dio "mirovne misije".