latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:33 ⇒ 16:34 | Autor: SRNA

Šulić: Ustavni sud BiH nema pravo da raspravlja o temama koje su u nadležnosti Srpske

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Republika Srpska odlučuje o zemljištu i objektima na području Srpske, kao što to radi i Federacija BiH, te da Ustavni sud BiH nema pravo da raspravlja o zemljištu na Јahorini koje se nalazi na području Republike Srpske.
Denis Šulić (Foto: instagram.com/denis.sulic) -
Denis Šulić (Foto: instagram.com/denis.sulic)

Šulić je istakao da Ustavni sud BiH nema pravo da raspravlja o bilo kojim temama koje su vezane za nadležnosti koje su isključivo Srpske.

- Ustavnom sudu BiH, odnosno FBiH bolje bi bilo da gledaju šta će sa rudnikom Vareš koje je dato bez bilo kakve koncesione naknade ili sa minimalnom naknadom, bez ikakve studije izvodljivost, bilo kakvog procesa koji prethodi u svim normalnim zemljama kada je u pitanju iskopavanje rudnih bogatstava, oni su dali nekoj britanskoj kompaniji da izvači bogatsvo kako FBiH tako i svih građana BiH i da prave od FBiH neku takozvanu "afričku zemlju" - smatra Šulić.

On je istakao da političari u FBiH, ukoliko žele da od svoju zemlju koja im je data na upravljanje Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je FBiH, žele da naprave "afričku zemlju" moraju znati da kolege u Republici Srpskoj neće dozvoliti da bilo ko pravi od Republike Srpske "afričku zemlju" i da se ovdje ponaša kolonijalno.

On je ukazao da su apelaciju pokrenuli oni, koji su dok su bili na nižim funkcijama, davali zemlju određenim investitorima u svojim gradovima i opštinama potpuno besplatno ili ispod cijene, dok je u ovom slučaju, na Јahorini, riječ o investotoru koji želi da ulaže u sadržaje, nova radna mjesta u privredni razvoj tog dijela Srpske.

- Taj investitor je i ponudio cijenu koja je veća od tržište cijene. Znam da to njih boli, a volio bi da takve projekte imamo i na Bjelašnici i bilo gdje i u FBiH. Pozivam ljude tamo da se otrgnu okova kolonijalizma kojima su zakovani zbog njihovih političkih predstavnika - poručio je Šulić.

Krnji Ustavni sud BiH trebalo bi u četvrtak, 11. jula, da razmatra zahtjev 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora s Republikom Srpskom zbog donošenja Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Јahorina javnim nadmetanjem.

Na plenarnoj sjednici ove pravosudne institucije neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je još 2022. godine mandat istekao Miodragu Simoviću, a Zlatko Knežević je otišao u prijevremenu penziju, pa je u ovom sudu dvoje bošnjačkih i dvoje hrvatskih sudija, kao i Albanac, Švajcarkinja i Njemica koje je izabrao Evropski sud za ljudska prava.