latinica  ћирилица
05/07/2024 |  18:06 ⇒ 18:07 | Autor: SRNA

Tadić: Krnji Ustavni sud BiH više ne smije da djeluje

Pravnik Ognjen Tadić rekao je da je i zbog saopštenja krnjeg Ustavnog suda BiH u vezi sa ulogom stranih sudija u tom sudu, a posebno zbog svih ranijih protivustavnih odluka, jasno da u interesu mira i zaštite Ustava BiH taj sud više ne smije da djeluje, te je potrebno odmah zamijeniti strane sudije.
Ognjen Tadić - Foto: RTRS
Ognjen TadićFoto: RTRS

Tadić je izjavio Srni da je odmah potrebno i postupak pred Ustavnim sudom BiH definisati odgovarajućim zakonom kakvi u ovoj zemlji postoje za sve sudove i garantuju pravnu bezbjednost građanima.

On je naglasio da saopštenje krnjeg Ustavnog suda BiH u vezi sa ulogom stranih sudija u tom sudu predstavlja drzak i bezobrazan čin.

- Zar zaista misle da poslanici, delegati i drugi akteri ne poznaju sadržaj Ustava BiH? Zašto podmeću lažni prevod člana VI/1 d Ustava BiH tvrdeći da "za imenovanja koja se budu vršila nakon što istekne period od pet godina od prvih imenovanja Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava" - naveo je Tadić.

On je ukazao da svi znaju da u Ustavu ne piše "drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava", nego piše "drugačiji metod selekcije troje sudija odabranih od predsjednika Evropskog suda za ljudska prava".

- Dakle, ne "koje bira", u smislu trajnog ovlaštenja, nego već "odabranih", u smislu privremenog i već iskorištenog ovlaštenja koje se zakonom može ukinuti i dati domaćim institucijama - istakao je Tadić.

Krnji Ustavni sud BiH saopštio je da "rok za 'odlazak' međunarodnih sudija iz tog suda ne može biti određen unaprijed, već to može da se dogodi kada prestane potreba za njihovim prisustvom u sudu, odnosno kada domaće sudije sa svojih pet glasova budu same mogle odlučivati o pitanjima apstraktne ocjene ustavnosti".

Krnji sud je u saopštenju naveo i da "odlazak međunarodnih sudija nije jedan od uslova za početak pregovora BiH s EU".