latinica  ћирилица
05/07/2024 |  16:38 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Čubrilović-Forto: Glavni prioritet Srpske i FBiH završetak puta Foča-Šćepan Polje (VIDEO)

Јedan od glavnih prioriteta i Republike Srpske i Federacije je završetak magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, ali i rekonstrukcija Unske pruge. Ovo su zaključci sastanka ministra saobraćaja i veza Srpske Nedeljka Čubrilovića i ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara, Edina Forte u Banjaluci.
Magistralni put Foča - Šćepan polje - Foto: RTRS
Magistralni put Foča - Šćepan poljeFoto: RTRS

Naglašeno je i da je u BiH neophodno izgraditi još auto-puteva, ali da veliki problem za završetak tih, ali i mnogih drugih infrastrukturnih projekata, predstavljaju neraspoređena sredstva od akciza-više od 250 miliona maraka, koja su blokirana.

Nakon četiri decenije, priča prerasta u djelo. Većina stvari usaglašena na nivou entitetskih i vlasti BiH.

Danas i potvrđeno, nosilac projekta izgradnje puta Foča-Šćepan polje biće Republika Srpska.

- Dogovorili smo slijed koraka o budućim investicijama u većini stvari. Zahvaljujem ministru Forti za njegov angažman da se konačno riješi pitanje puta Foča - Šćepan polje i mosta sa Crnom Gorom, kao i na svim saglasnostima koje dobija Republika Srbija kao inicijator izgradnje zajedničkih objekata na samoj granici sa Srbijom - rekao je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Do kraja jula očekuje se raspisivanje zajedničkog tendera za izgradnju mosta i kilometra pristupne ceste na dionici Foča-Šćepan Polje.

Sredinom mjeseca u Banjaluci biće održan sastanak sa predstavnicima Crne Gore.

- Ostatak tog puta po nekim procijenama koštaće i do 100 miliona evra. Nastavljaju se razgovori sa Svjetskom bankom u vezi ovog projekta. Moja procjena je da bi ukoliko krenemo sa ovim aranžmanom imali ozbiljna bespovratna sredstva - istakao je Edin Forto, ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Bez bespovrtanih sredstava BiH neće moći krenuti u realizaciju infrastrukturnih projekata iz oblasti željezničkog saobraćaja.

Svaki projekat u ovoj oblasti iziskuje stotine miliona evra.

- Izuzetno je važno postizanje dogovora sa Hrvatskom oko puštanja u rad nekih pruga koje danas nisu u funkciji između nas i njih, a takođe povezivanje ovog regiona, počev od luke Ploče pa do Beča, Češke i ostalih evropskih zemalja - dodao je Čubrilović.

Forto je kazao da je na sastanku govoreno o Unskoj pruzi koja od Banjaluke ide južno prema lukama u Hrvatskoj.

- Unska pruga je trenutno zapuštena i mi sa Republikom Hrvatskom imamo dogovor da idemo u ponovnu rekonstrukciju iste, a prva faza obnove je studija koja će pokazati šta je potrebno da se ona rekonstruiše - naveo je Forto.

On ističe da je BiH, obezbijedila sredstva za ovu namjenu.

BiH zbog nedostatka sredstava nije završila mnogobrojne infrastrukturne projekte, kažu resorni ministri.

Do sada je izgrađeno oko 220 kilometara auto-puteva, ali, smatraju da to nije dovoljno.

Јoš uvijek postoji 250 miliona KM neraspoređenih sredstava od akciza za puteve, ali bi trebalo, kažu uraditi metodologiju raspodjele sredstava, a ne da neoskorišćeni stoje na računima.