latinica  ћирилица
25/07/2024 |  08:07 ⇒ 10:31 | Autor: SRNA

Kesić: Pobjeda Trampa suzila bi prostor američkim ambasadorima

Pobjeda republikanskog kandidata Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD suzila bi prostor avanturama američkih ambasadora, diplomata i pojedinih službenika Stejt departmenta da se ponašaju kao Bog i batina u malim zemljama poput BiH, ocijenio je nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

Kesić je rekao Srni da se zna da je Tramp za vrijeme prvog predsjedničkog mandata u fokusu imao veća pitanja od Balkana, zbog čega bi njegova nova pobjeda sama od sebe značila pozitivan pomak.

Prema njegovim riječima, u tom kontekstu se američki ambasadori u Sarajevu, Beogradu, Tirani ne bi toliko i aktivno miješali u unutrašnju politiku zemalja domaćina i slično.

- Imali bismo određeno vraćanje u diplomatsku normalu i ne bi bilo prostora za svakodnevne igre koje se dešavaju, pogotovo one američke Ambasade u BiH. To bi bila neka nova dinamika - rekao je Kesić, koji je šef Misije BiH pri EU.

On je naveo da se Tramp u ranijem mandatu fokusirao na izgradnju novog poretka u kome bi bili usaglašavani interesi najvećih svjetskih sila – SAD, Rusije i Kine.

Kesić je rekao da bi na tom planu Tramp trebalo da radi na unapređenju odnosa između tih zemalja, a posebno sa Rusijom da se privede kraju rat u Ukrajini.

- Vjerovatno bi i dalje bio agresivan prema Kini na planu ekonomije i trgovine, ali bi istovremeno tu zemlju prihvatio kao neizbežnog partnera radi stabilnog ekonomskog rasta SAD i rješavanja međunarodnih pitanja. Sve to otvara prostor za zemlje zapadnog Balkana, kao i za smanjivanje miješanja američkih diplomata u unutrašnju politiku zemalja u kojima rade - rekao je Kesić.

On je dodao da bi eventualno unapređenje odnosa Vašingtona i Moskve automatski, te dugoročno i srednjoročno, išlo i u korist Srbije i Srpske.

- Sve u svemu, povratak Trampa bi znatno otvorio prostor za bolje odnose između Srbije i SAD, a usput i Srpske sa Amerikancima. S druge strane, ako demokrate i njihovi kandidati dobiju predsjedničke izbore, može se očekivati nastavak globalistički orijentisane i vrlo agresivne i arogantne američke spoljne politike  -naveo je Kesić.

On je ponovio da su se Tramp i njegov saradnik i potpredsjednički kandidat DŽej Di Vens jedini jasno deklarisali kao antiglobalisti, dok demokratski establišment i njegovi budući kandidati, poput Kamale Haris, predstavljaju dominantnu elitu u američkoj administraciji koja u potpunosti podržava dosadašnju globalističku politiku.

- Ta politika je u velikoj mjeri izgrađena od brojnih demokratskih predsjednika SAD u posljednjih trideset i više godina. To je taj kontrast između kampanje Trampa i Vensa, te dosadašnje Bajdenove, koja se po svoj prilici nastavlja sa Harisovom - rekao je Kesić.

Predsjednik SAD DŽozef Bajden saopštio je nedavno da se povlači kao kandidat demokrata i podržao je nominaciju Harisove.

En-Bi-Si njuz objavio je da demokrate u Kongresu žele da sprovedu otvoren proces biranja kandidata koji će zamijeniti Bajdena, umjesto da brzo nominuju Harisovu.

Predsjednički kandidat Republikanske stranke i bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da će mu lakše biti da pobijedi Harisovu nego Bajdena.

Izbori za novog predsjednika u SAD zakazani su za 5. novembar.