latinica  ћирилица
25/07/2024 |  11:56 | Autor: TANЈUG

Bečić: Nisam se bavio Hrvatskom u javnim nastupima; Kriterijuma očito nema, ima politike

Lider Demokratske Crne Gore i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić reagovao je na današnju notu Hrvatske kojom se Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i njemu zabranjuje ulazak u Hrvatsku,ocijenivši da se na toj listi našao jer su poslanici stranke na čijem je čelu glasali za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Јasenovac, Dahau i Mauthauzen.
Aleksa Bečić (Foto: EPA/BORIS PEJOVIC) -
Aleksa Bečić (Foto: EPA/BORIS PEJOVIC)

Bečić kaže da se u svojim javnim nastupima nije bavio Hrvatskom, a nije ni poslanik.

Ako dobro razumije, kaže, Hrvatska ga je proglasila nepoželjnim, jer su poslanici partije čiji je predsjednik glasali za Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu. Mada, dodaje, ima još predsjednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da kriterijuma očito da nema.

- Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih suseda - naveo je Bečić.

U tom kontekstu podsjeća da ih je Srbija, kada su Demokrate glasale prije par godina za rezoluciju o Srebrenici, stavila na "crvenu" listu.

Na granici su tada, kako navodi, "maltretirani satima prilikom svakog prelaska nekih preko godinu dana dok ta mjera nije ukinuta".

- Sada repriza u nešto malo drugačijem obliku. Vrijeme je kao i u prvom slučaju majstorsko rešeto - naveo je Bečić i dodao:

- Drage komšije, kao nacionalni Crnogorac i predsjednik građanske partije u kojoj su evo deset godina kao braća djeluju zajedno ljudi svih vjera i nacija, nikada nisam ni ja ni partija koju predvodim delio žrtve po vjeri i naciji, zato smo uvijek sve genocide i zločine osudili, uvijek ističući i zapisujući po više puta da je odgovornost individualna, te da ni jedan narod nije i ne može biti genocidan, jer ljude nikada nismo dijelili osim na ljude i one druge. To je građanska, evropska i civilizacijska vrednost - naveo je Bečić.

Neka, kaže Bečić, svako cijeni gde stanuju demokratske i evropske vrijednosti i obrazci djelovanja.

- A mi ćemo nastaviti da se snažno zalazemo za jaku građansku Crnu Goru, lišenu kriminala i korupcije, ekonomski osnaženu, Crnu Goru koja želi dobre odnose sa svima, Crnu Goru kredibilnu članicu NATO-a, Crnu Goru koja se snažno nalazi na prozapadnom putu i korača ka EU, Crnu Gori koja ne ume da mrzi, već želi dobro svima. Zato su, kaže, istorijski rezultati 44. Vlade u prvih devet mjeseci, ali i istorijska podrška 2/3 poslanika koji je prije neki dan dobila i moja malenkost i Vlada i od poslanika građanskih partija, i bošnjačkih, i srpskih, i albanskih, najbolja potvrda da Crna Gora snažno korača putem stabilnosti, društvene kohezije i daljeg progresa - rekao je Bečić, prenos portal RTCG.