latinica  ћирилица
25/07/2024 |  14:45 | Autor: SRNA

Vučević: Srbi nisu "ni hrvatski, ni bosanski, ni kosovski" već Srbi

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da se namjerno stavljaju prefiksi "hrvatski, bosanski, kosovski Srbi" da bi se srpski narod razjedinio i da se zbog toga u Deklaraciji Svesrpskog sabora odbacuju razni nametani prefiksi.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bs)

- Nažalost, Srbe iz BiH zovemo i Bosancima, a to je unitarizacija svih naroda koji žive u BiH. Da li to znači da su svi državljani Srbije Srbi ili Srbijanci? - upitao je Vučević.

Dušan Marić iz SNS-a je rekao da je istorijski čin da parlamenti i Srbije i Republike Srpske usvoje ovaj dokument, te dodao da će Deklaracija pomoći da se i Srbija i Republika Srpska lakše odupru pritiscima kojima je srpski narod izložen.

Marić je rekao da je laž da Srbija i Srpska Deklaracijom ruše Dejton i ustavni poredak BiH već da se potencira njihovo poštovanje.

On je dodao da je Deklaracija istorijski dokument, da su je podržali predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik, te da se njome uspostavlja čvršće jedinstvo između Srbije i Srpske i srpskog naroda.

Napomenuo je da je njenom donošenju prethodila medijska satanizacija Srba, što se završilo usvajanjem rezolucije o Srebrenici u UN, te naveo da tamo nije počinjen genocid, da Vojska Republike Srpske nije ubijala žene i djecu već ih je prevezla na teritorijuu FBiH.

Ukazao je i da su Srpskoj otete 83 nadležnosti, među kojima i odbrana i finansije, da su nametnuti Sud i Tužilaštvo BiH, kao i da je BiH u Dejtonu potpisana kao labava konfederacija.

- Oni hoće unitarnu BiH, da Srbi i Hrvati budu nacionalna manjina. Deklaracijom se potencira da se Srpskoj vrate otete dejtonske nadležnosti kako je dogovoreno ranije u Dejtonu - rekao je Marić.

Zagorka Aleksić iz Јedinstvene Srbije, članice vladajuće koalicije, rekla je da je u parlamentu Srpske Deklaracija usvojena većinom glasova na dostojanstven način i da je ona izraz jedinstva i trajnog opredjeljenja za zajedništvo srpskog naroda.

- I u Republici Srpskoj postoje političke razlike, ali naš narod preko Drine je prepoznao kada je vreme da se razlike stave po strani - rekla je Aleksićeva.

Nenad Tomašević iz opozicione koalicije NADA je rekao da Skupština Srbije treba donijeti deklaraciju da se u Srebrenci nije desio genocid.

I drugi poslanici iz pojedinih patriotskih partija su istakli da se treba podržati ova deklaracija, da su svi Srbi i u Srbiji i u Srpskoj koji žele da budu zajedno, što im Deklaracija omogućuje, ali i da se poštuju granice svake države.

U Skupštini Srbije treći dan se vodi rasprava o 60 tačaka dnenvog redu, među kojima je i Deklaracija Svesrpskog sabora o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.