latinica  ћирилица
29/08/2024 |  13:37 ⇒ 13:38 | Autor: SRNA

Petković: Rad poslovnica takozvane Pošte Kosova ilegalan

Pompezno otvaranje poslovnice takozvane Pošte Kosova na sjeveru Kosova i Metohije u čisto srpskoj sredini novi je u nizu jednostranih i protivpravnih poteza Prištine koji predstavlja direktno kršenje dosadašnjih sporazuma u dijalogu i zbog toga je njen rad ilegalan, poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Pitanje funkcionisanja poštanskih usluga, kaže Petković, tema je koja mora biti razmatrana isključivo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- To se eksplicitno navodi u dva dokumenta, sa kojim su se saglasili i Beograd i Priština – Aranžmanu o telekomunikacijama iz 2013. godine, gdje se u tački 5. govori o pitanju poštanskih usluga. Ovaj dogovor je potom potvrđen i Akcionim planom o telekomunikacijama iz 2015. godine, u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici Prištine - naveo je Petković u saopštenju za javnost.

On je ukazao da se poštanske ekspoziture Aljbina Kurtija na sjeveru Kosova i Metohije nelegalno postavljaju i otvaraju, dok Kurti nasilno i uz duge cijevi zatvara ekspoziture "Pošte Srbije" koje na tim prostorima posluju decenijama.

- Priština je pri tome tokom svojih protivpravnih akcija primijenjivala pravnu i fizičku represiju nad zaposlenima u srpskim poštanskim poslovnicama - istakao je Petković.

On je ocijenio da je, uzimajući u obzir slovo i dijaloga i dosada potisgnute sporazume, teatralno otvaranje takozvane Pošte Kosova u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice prst u oko EU i međunarodnim predstavnicima.

- Kurti time osiono demonstrira da za njega postignuti sporazumi ne važe i da je jedino validna njegova samovolja, dok je za njega dijalog mrtvo slovo na papiru koje svakog dana gazi svojim akcijama na sjeveru Kosova i Metohije - naveo je Petković.

Prema njegovim riječima, o tome svjedoči i prisustvo takozvanih Kurtijevih ministara na sjeveru Kosova i Metohije, koji uz pratnju dugih cijevi otvaraju ove ilegalne poslovnice.

- Nije normalno da se poštanske poslovnice otvaraju uz duge cevi. Ta činjenica sve govori - zaključio je Petković.