latinica  ћирилица
25/07/2024 |  15:02 ⇒ 15:21 | Autor: SRNA

Crnković: Novi napad iz Hrvatske na rijeku Unu

Novi napad iz Hrvatske na rijeku Unu je izgradnja mini-hidroelektrane na vrelu Une u Donjoj Suvaji, što se ne smije dopustiti, rekao je predsjednik Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada Mario Crnković.
Mario Crnković - Foto: RTRS
Mario CrnkovićFoto: RTRS

Crnković je ispričao da je početkom mjeseca pod velom tajne počela devastacija izvorišta rijeke Une i da se, bez procjene uticaja na životnu sredinu i bez kompletne dokumentacije, krenulo u devastaciju izvorišta.

On je istakao da je šteta već vidljiva, budući da je voda zamućena kod mjesta gdje se nalazi mehanizacija, a da mještani nemaju vode.

- Mještani Donje Suvaje kojima su se pridružili i drugi ljubitelji Une, organizuju protest. Ovo je školski primjer kako ne treba raditi. Ovo je primjer bahatog i nedopustivog odnosa prema jednoj od najljepših i biološki najvrednijih rijeka u regiji - rekao je Crnković.

On smatra da je realno očekivati da institucije iz Republike Srpske i Federacije BiH zauzmu stav jer upravljaju zaštićenim područjima na rijeci Uni, iako se devastacija dešava na teritoriji Hrvatske.

Istakao je da će značajan broj ekoloških organizacija stati uz građane Donje Suvaje, jer to nije samo njihova borba.

Crnković je ukazao da je nova prijetnja evidentna iako još nije riješeno pitanje katastrofalne namjere Hrvatske da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad skladišti uz rijeku Unu u opštini Dvor.

Prema njegovim riječima, rijeka Una ne smije biti žrtvovana zarad finansijskih benefita pojedinaca i interesnih grupa.