latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:02 ⇒ 22:57 | Autor: RTRS

Bračni par iz Rudog uzgaja neven i bavi se proizvodnjom ljekovitih preparata (VIDEO)

Neven je posljednjih godina na svjetskom tržištu sve traženija sirovina u proizvodnji lijekova. S čovjekom je vijekovima, svojom narančastom bojom i atraktivnošću cvjetova, uljepšava životni prostor u vrtovima, baštama i balkonima, bogat je i ljekovitom svojstvima. U Rudom, Katarina i Goran Đurović, se bave organiskim uzgojem i preradom nevena i proizvodnjom ljekovitih preparata.
Neven - Foto: RTRS
NevenFoto: RTRS

Dvadesetprva je godina od kada Katarina i Goran Đurović, uzgajaju jednu od sedamnaest vrsta nevena – kalendula oficinalis oranž. U Starom Rudom u plodnoj dolini uz rijeku Lim, ljekovitu biljku rasporedili su na hektar i po u tri parcele. Zavisno od vremenskih prilika, sa sadnjom počinju od marta, a s ubiranjem cvjetova u julu. Ova toploljubiva jednogodišnja biljka ove godine s rodom cvijeta će biti izdašna zbog visokoh tempratura . Očekuju prinos do 1.000 kilograma koliko im je i potrebno za proizvodnju.

- Ova godina je bila malo drugačija sve je počelo nekako ranije tako da smo i malo ranije bali očekujemo dobar prinos, a posebno i zbog sjemena tako da ćemo ostaviti dosta sjemena - kaže Katarina Đurović.

Za sadnju im treba osam kilograma sjemena. Sve što uberu ostavljaju u svom gadzinstvu. Zbog svojih ljekovitih svojstava narandžasti neven s pravom nazivaju "biljka kože", jer i narodna i zvanična medicina su dokazali da nema oboljenja kod kojeg ne može pomoći. Organski uzgoj, prati i prirodno sušenje cvjetova.

- Nije loženjeM nije na struju, jednostavno stavljamo na daščice i to su ljese sa mrežama i tako ga sušimo i pakujemo u vreće i tako stoji - dodala je Đurovićeva.

Osim čaja od nevena, Đurovići u sertifikovanoj proizvodnji, na tržitu su prepoznati i sa ljekovitim tinkturama i kremama.