latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:09 ⇒ 22:57 | Autor: RTRS

Zbog klimatskih promjena pojedine privredne grane trpe velike gubitke (VIDEO)

Poljoprivreda, šumarstvo, hidrologija, biodiverzitet, ali i ljudi, najviše osjete posljedice klimatskih promjena. Zbog dugih toplotnih talasa, suša i oluja, pojedine privredne grane trpe gubitke. Najteže je u oblasti građevinarstva i poljoprivrede.
Usjevi -
Usjevi

Nedostatak radne snage nije jedini problem u oblasti građevinarstva. Tropske temperature zaustavile su zidanje, rokovi kasne, a poslodavci bilježe finansijske gubitke.

- Mi možemo pripreme vršiti, ali ne možemo betonirati na temperaturi od 44 stepena. Imamao jednu ploču pripremili smo, ali nećemo da betoniramo, zato što je na otvorenom i beton će da izgori sigurno pet cantimetara - priča Mitar Gajić.

Bijeljinska fabrika za preradu voća i povrća "Sava Semberija", 90 odsto svojih proizvoda izvozi širom svijeta. Priznaju da posljedice klimatskih promjena osjeti i tržište.

- Mi naše proizvode najbolje prodajemo od novembra pa zaključno sa martom i aprilom kada kreću sezonske salate iz plastenika, a kada imamo blagu zimu potražnja za našim proizvodima je manja, mi to već osjetimo - rekao je Stevo Filipović.

Preporuka Vlade Srpske je da radnici koji obavljaju aktivnosti na otvorenom, budu maksimalno zaštićeni. Na udaru ekstrema, koji su posljedica klimatskih promjena su poljoprivreda i građevinarstvo.

- Sigurno je da će biti smanjena produktivnost, da će biti smanjen učinak, ali to je nešto na šta je vrlo teško uticati, vjerovatno će uticati i na porast cijena određenih proizvoda. To je nemninovnost i to je zahvatilo cijelu Evropu - poručio je Vojin Mitrović, ministar privrede.

Klima se promijenila-poručuju stručnjaci.

- Neke projekcije su govroile da ćemo mi ove vrednosti temperatura dostići tamo negdje 2050. To se već sada desilo i sve projekcije u budućnosti, nažalost nisu optimistične tako da svih godina u budućnosti možemo očekivati ovakve situacije - poručila je meteorolog Milica Đorđević.

Prirodne katastrofe su sve učestalije- živimo li u doba klimatske krize?