latinica  ћирилица
25/07/2024 |  20:03 ⇒ 22:58 | Autor: RTRS

Doboj: Veliki broj specijalizanata - uskoro svi u novoj bolnici (VIDEO)

Nova bolnica u Doboju biće otvoren 4. septembra, nakon čega će početi prelazak pacijenata i medicinskog osoblja u taj objekat izrađen prema najsavremenijem konceptu. U dobojskoj Bolnici trenutno je čak 62 specijalizanta. Mladi ljekari odlučili su da se usavršavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi i stiču praktična znanja.
Bolnica u Doboju - Foto: RTRS
Bolnica u DobojuFoto: RTRS

Pavle Đuričić iz Doboja mladi je ljekar u dobojskoj bolnici. U aprilu je započeo i specijalizaciju, na Odjeljenju ortopedije. Kaže da od iskusnih kolega upija znanja i već ima prva iskustva iz operacione sale.

- Ulazimo u salu, asistiramo što nam stariji specijalisti kažu, mi to radimo. Kolege su jako nesebične u pružanju svog znanja prema nama i uvijek stoje na raspolaganju - rekao je Pavle Đuričić.

Miloš Milićević na specijalizaciju u dobojsku bolnicu došao je prije dvije godine iz Priboja. Medicinu je završio u Foči, nakon čega se odlučio za hirurgiju. I supruga je mladi ljekar koja je u ovoj bolnici odabrala internu medicinu.

- Odlučili smo se za taj poduhvat jer je onom trenutku kad smo mi završavali fakultet najperspektivije u tom trenutku je bila dobojska bolnica. Ono što smo mi u svojoj glavi zamislili to je menadžment ove ustanove nama i ponudio - kaže Miloš Milićević.

Mirna ruka, staloženost i dosta znanja, ključni su za jednog hirurga. Samo uporni istraju u namjeri da to i postanu. U dobojskoj bolnici ima ih devetoro, a sistematizacijom je predviđeno 13. Sudeći po mladim ljekarima kadra neće nedostajati.

- Mi smo njima već dali da urade neke manje hirurške intervencije i oni su se pokazali kao dobri i biće dobri. Kada sam ja dežurni imam mlađeg dežurnog i on meni mora da asistira u sali kada imam neku operaciju ili da šije neke manje rane ili neke manje hirurške intervencije u prijemnoj ambulanti - istakao je Јovica Mišić, specijalista opšte hirurgije.

Mladi, željni znanja i iskustva svakodnevno uče od starijih kolega. Nakon Doboja znanja će nastaviti da stiču u Banjaluci i Beogradu, a kada završe usavršavanje čeka ih posao u dobojskoj bolnici. Po broju specijalizacija prednjače interna medicina, pulmologija, opšta hirurgija i otorinolaringologija.