latinica  ћирилица
25/07/2024 |  22:58 | Autor: TANЈUG

Minimalan poraz Vojvodine od Ajaksa

Fudbaleri Vojvodine poraženi su na gostovanju Ajaksu rezultatom 0:1 u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.
Utakmica, Ajaks - Vojvodina (foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK) -
Utakmica, Ajaks - Vojvodina (foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK)

U prvom poluvremenu četvorostruki prvak Evrope Ajaks imao je nekoliko prilika, ali je u tri navrata odlično reagovao golman Vojvodine Lazar Carević.

Najbolju priliku za Vojvodinu u prvom dijelu igre imao je Kejleb Zadi Seri, ali nije bio precizan sa ivice šesnaesterca.

U 34. minutu Ajaks je imao stoodstotnu šansu, ali je Kenet Tejlor pogodio prečku udarcem iskosa sa desetak metara.

Јoš bolju šansu u 39. minutu nije iskoristio Јorel Hato, kad je promašio cijeli gol udarcem glavom sa peterca.

U drugom poluvremenu Ajaks je jalovo napadao, a prvu veliku šansu imala je Vojvodina. U 72. minutu rezervista Aleksa Vukanović je izašao sam na golmana Ajaksa, ali je pogodio stativu.

Kazna za taj promašaj Vojvodinu je stigla u 86. minutu, kad su rezervisti Ajaksa kreirali pobjedonosni gol. Mika Godts je centrirao, a Branko van den Bomen udarcem glavom sa sedam, osam metara, poslao loptu u mrežu "lala".

Trener Ajaksa Frančesko Farioli na debiju na klupi Ajaksa nije računao na reprezentativce Holandije Stivena Bergvajna i Brajana Brobija koji su se naknadno priključili ekipi poslije Evropskog prvenstva, kao ni na najnovije pojačanje iz Aston Vile Bertrana Traorea.

Utakmicu je gledalo više od 45.000 navijača Ajaksa, a na Јohan Krojf Areni bilo je i stotinak pristalica Vojvodine koji su zdušno bodrili izabranike trenera Božidara Bandovića svih 90 minuta.

Revanš meč igra se 1. avgusta u Bačkoj Topoli. Ukoliko Vojvodina prođe dalje, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igraće protiv pobjednika meča Panatinaikos (Grčka) - Botev (Bugarska).

Grčki klub, za koji su večeras od starta igrali Filip Mladenović i Filip Đuričić, a u drugom poluvremenu i Nemanja Maksimović, pobijedio je kod kuće rezultatom 2:1. Mladenović je bio asistent kod prvog gola Panatinaikosa.

Revanš je sljedeće nedjelje u Bugarskoj.

Ukoliko Vojvodina bude elimisana od Ajaksa, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igraće protiv pobjednika meča Maribor (Slovenija) - Univerzitatea Krajova (Rumunija).

Maribor je večeras kao domaćin, sa igračem više od 30. minuta, pobijedio rezultatom 2:0 i bliži je prolasku dalje.