latinica  ћирилица
26/07/2024 |  07:19 ⇒ 08:53 | Autor: TANЈUG

Lavrov razgovarao sa Јiem o implementaciji koncepta nove bezbjednosne strukture

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je sa kineskim kolegom Vang Јiem o jačanju napora Moskve i Pekinga u koordinaciji spoljne politike na različitim međunarodnim platformama, uključujući UN, Šangajsku organizaciju za saradnju (ŠOS), Azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC), G20 i druge formate.
Lavrov i Vang (Foto: EPA/Chen Bin CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT) -
Lavrov i Vang (Foto: EPA/Chen Bin CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT)

Ruski ministar je na marginama ministarskih sastanaka Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u glavnom gradu Laosa zahvalio Kini na podršci ruskom predsjedavanju BRIKS-om i potvrdio spremnost Moskve da pomogne Pekingu kao predsjedavajućem Šangajskoj organizaciji za saradnju.

- Dvojica ministara su razgovarali o načinima za implementaciju koncepta izgradnje nove bezbjednosne arhitekture za Evroaziju. Rusija ga je iznijela kao odgovor na stagnirajuće evroatlantske mehanizme - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Lavrov je zahvalio na uravnoteženom i dosqednom stavu Kine o ukrajinskoj krizi i pozdravio inicijative Pekinga da promoviše pristupe koji, kako je naveo, uzimaju u obzir interese svih zainteresovanih strana i rešavaju uzroke koji su u korenu ovog sukoba.

Zvaničnici su pohvalili napore Rusije i Kine da unaprijede svoj politički dijalog i praktičnu saradnju u trenutku kada međunarodni sistem mora da se nosi sa mnogo turbulencija i neizvesnosti, stoji u saopštenju ruskog ministarstva.

Vang je primjetio da je, suočena sa promenljivom i složenom međunarodnom situacijom i spoljnim poremećajima i preprekama, Kina spremna da radi sa Rusijom na održavanju težnje za trajnim dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima, uvažavajući obostrane interese, prenijela je agencija Sinhua.

- Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom na održavanju otvorene i inkluzivne arhitekture regionalne saradnje u čijem centru je ASEAN, promovisanju postojećeg istočnoazijskog mehanizma za produbljivanje konsenzusa saradnje i promovisanju regionalnog mira, stabilnosti i prosperiteta - dodao je kineski ministar spoljnih poslova.