latinica  ћирилица
26/07/2024 |  11:41 ⇒ 11:44 | Autor: sputniknews.com

Kremlj: Orban je postao "evropski buntovnik" - EU se iživljava nad njim

Premijer Mađarske Viktor Orban je, posjetivši Moskvu, postao "evropski buntovnik" iako nije govorio o podršci Rusije, nego je samo pokušao da sazna ruski stav o Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Viktor Orban (foto: arhiva/EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Viktor Orban (foto: arhiva/EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Pogledajte, pojavio se Orban, "evropski buntovnik", evropski enfant terrible ('nestaško'). On nije rekao: "Јa podržavam Rusiju". On je više puta govorio da ne podržava Rusiju. Ali on je odlučio i rekao: "Slušajte, svi govorimo o rješavanju situacije, ali hajde da razumijemo stavove strana, da bar vidimo njihova mišljenja pa ćemo onda razmišljati. Ali hajde da saznamo mišljenje iz prve ruke - rekao je Peskov, komentarišući Orbanovu posjetu Moskvi.

On je podsjetio da je mađarski premijer, pored Rusije, posjetio i Ukrajinu i Kinu.

- Zbog posjete Moskvi sada se cijela Evropska unija iživljava nad njim. To rade ljudi koji za sebe govore da su centar civilizacije, koji su sebe proglasili zlatnom milijardom. Dakle, u tom smislu situacija je užasna - rekao je portparol Kremlja na sastanku sa učesnicima Festivala novih medija.

Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtijevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list "Politiko", pozivajući se na pismo 63 poslanika upućeno šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i predsjedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posjetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Posjeta Moskvi i sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.