latinica  ћирилица
26/07/2024 |  07:20 ⇒ 07:39 | Autor: TANЈUG

Eksplozija u skladištu vatrometa u Bugarskoj, ima povrijeđenih

Dvije osobe su teško povrijeđene u eksploziji u skladištu vatrometa u blizini bugarskog grada Elin Pelin, nedaleko od Sofije, javio je Bugarski radio.
Policija - Foto: SRNA
PolicijaFoto: SRNA

Agencija BTA navodi da su muškarac i žena zadobili opekotine trećeg stepena u eksploziji koja se dogodila sinoć oko 18.30 časova i da su u životnoj opasnosti.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Kalin Stojanov izjavio je da su unutra možda još dvije osobe, uključujući 22-godišnjeg sina vlasnika skladišta.

Eksplozija se dogodila nakon radnog vremena.

U gradu Elin Pelin i okolnim selima proglašeno je djelimično vanredno stanje, a naložena je hitna evakuacija mještana sela Gara Elin Pelin, koje je najbliže mjestu eksplozije.

Takođe je prekinuto snabdijevanje gasom i strujom.

Prisustvo policije i pripadnika vojske u tom regionu je pojačano.

Eksplozija se, kako se navodi, dogodila u skladištima kompanije koja se bavi trgovinom pirotehničkim proizvodima.

Stojanov je rekao da kompanija ima šest skladišta koja su puna pirotehničkih sredstava.

Požar se proširio i na skladište velikog prehrambenog lanca udaljeno oko 500 metara od mjesta eksplozije.

Prema preliminarnim podacima, u jednom od skladišta u kojem je izbio požar, bilo je pirotehničkih sredstava u količini koja je ekvivalentna dvije tone trotila.

Skladišta pripadaju "Enigmi", kompaniji specijalizovanoj za trgovinu vatrometima, a u kojoj ranije nije bilo incidenata, prenio je portal Novinite.

Uzrok požara za sada nije poznat, a u toku je uviđaj.

Prije 16 godina, slična eksplozija dogodila se u blizini Čelopečena u Bugarskoj, pričinivši značajnu materijalnu štetu, a žrtava tada nije bilo.