latinica  ћирилица
26/07/2024 |  07:38 ⇒ 09:03 | Autor: sputniknews.com

Kremlj o pregovorima: Iz Kijeva stižu nejasni signali

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za list Izvestija da za sada nema konkretnih rezultata po pitanju pregovora sa Ukrajinom, te da nije poznato koliko su realni signali iz Kijeva.
Kremlj (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija) -
Kremlj (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, ilustracija)

- Zasad nema ništa konkretno u vezi sa pregovorima. Postoje nejasni signali, ali ne znamo koliko su realni. I dalje je na snazi zabrana kijevskog režima da vodi bilo kakve pregovore sa nama - rekao je Peskov, upitan da li je Moskva dobijala neke konkretne signale od bilo kojih političkih snaga iz Ukrajine koji govore da su spremni na kompromis.

U međuvremenu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da Kijev niko neće nagovoriti da vodi mirovne pregovore, te da će sami donositi odluke o tome.

- Niko nas neće ubediti da pregovaramo, jer nas je nemoguće ubijediti. Sami ćemo donositi sve odluke - rekao je Kuleba nakon posjete Kini, upitan da li je Peking podsticao Kijev na pregovore.

On tvrdi da zapadne zemlje, koje podržavaju Ukrajinu, ne pokušavaju da je podstaknu na pregovore.

Peskov je ranije rekao da je Rusija otvorena za pregovore sa Ukrajinom, da postoje različite opcije sa kim se oni mogu voditi. Istovremeno, on je napomenuo da prvo treba da se utvrdi u kojoj meri je Kijev spreman za dijalog, jer se trenutno "čuju veoma različite izjave".