latinica  ћирилица
26/07/2024 |  08:04 | Autor: SRNA

Župljanin: Hibridni rat protiv Srpske biće nastavljen do rješavanja globalnih pitanja

Hibridni rat i pritisci protiv Republike Srpske, prije svega ekonomski i politički, biće nastavljeni do rješavanja globalnih pitanja kao što su izbori u SAD i sukob Zapada sa Rusijom u Ukrajini, rekao je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Nesporno je da se duži period vodi hibridni rat protiv Republike Srpske u punom smislu, kako se i tumači hibridni rat, a to je svaki drugi rat osim oružanog sukoba - naveo je Župljanin.

On je dodao da zasigurno ne postoji opredjeljenje međunarodne zajednice da se vodi rat, oružane borbe i sukobi na ovim prostorima, pa je zbog toga vrlo intenzivna svaka druga aktivnost hibridnog rata uključujući ekonomsku, političku, sociološku, ekološku i tehnološku.

- To mi već vidimo na sceni, a ovdje su u ovoj fazi najeksponiraniji ekonomski hibridni dijelovi separati i politički hibridni dijelovi separati - rekao je Župljanin.

On je naveo da će hibridni rat protiv Republike Srpske zasigurno još trajati, dodajući da su domaći faktori u Federaciji BiH potpomognuti takvom politikom koju vode SAD, Velika Britanija i Njemačka.

- One u stvari i jesu kreatori svih operativnih radnji i postupaka koji dolaze iz FBiH, jer političke elite u FBiH nemaju ni znanja, ni drugih osposobljenosti da bi mogle voditi jedan takav hibridni rat u ovim segmentima u kojima se on ovdje sada ispoljava - istakao je Župljanin za Srnu.