latinica  ћирилица
26/07/2024 |  09:31 ⇒ 09:45 | Autor: TANЈUG

Holivudski glumci štrajkuju zbog upotrebe vještačke inteligencije u video igricama

Glavni proizvođači video igrica, kao što su američki "Activision", "Warner Bros" i "Walt Disney", suočavaju se sa štrajkom holivudskih glumaca zbog upotrebe vještačke inteligencije prilikom animacije likova video igrica bez odgovarajuće naknade glumcima čije glasove i likove pri tome koriste.
Holivud (Foto:  EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, ilustracija) -
Holivud (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, ilustracija)

Nakon godinu i po dana pregovora o novom ugovoru između kompanija i sindikata koji predstavlja više od 2.500 glumaca video igrica, dvije strane navode da su se saglasile o nekoliko ključnih pitanja, kao što su plate i bezbjednost na poslu, ali da zaštita u vezi sa korišćenjem AI tehnologije ostaje glavna prepreka, objavio je danas Bi-Bi-Si.

Na štrajk je pozvalo Udruženje filmskih glumaca-Američka federacija televizijskih i radio umjetnika (Sag-Aftra) koje je prošle godine pozvalo na štrajk holivudskih filmskih i televizijskih glumaca.

Glumci su zabrinuti zbog toga što studiji za video igrice koriste generativnu vještačku inteligenciju da reprodukuju glasove i fizički izgled glumaca da bi animirali likove video igrica, bez obezbjeđivanja pravične nadoknade za glumce.

- Nećemo pristati na ugovor koji omogućava kompanijama da zloupotrijebe veštačku inteligenciju na štetu naših članova - saopštila je Sag-Aftra.

Međutim, iz studija za video igrice kažu da su već učinili dovoljno ustupaka zahtjevima sindikata.

Televizijski i filmski glumci u SAD prošle godine su dobili povećanje plata i beneficija, a usvojene su i mjere zaštite za korišćenje vještačke inteligencije nakon štrajka koji je organizovala Sag-Aftra.

Taj štrajk, koji je trajao 118 dana, bio je najduži u 90-godišnjoj istoriji sindikata glumaca.