latinica  ћирилица
26/07/2024 |  09:36 ⇒ 12:20 | Autor: sputniknews.com

Potpuni haos u Francuskoj uoči otvaranja OI: Vozovi paralisani, sumnja se na sabotažu (VIDEO)

Francuske željezničke linije paralisane su "koordinisanom sabotažom" uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, javlja Si-En-En.
Željeznička stanica u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG/ilustracija) -
Željeznička stanica u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG/ilustracija)

Francuski sistem brze željeznice bio je u petak na meti nekoliko "zlonamjernih" akata, uključujući i požare, u onome što je opisano kao "koordinisana sabotaža" kako bi se poremetio saobraćaj uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

Francuska državna željeznička kompanija SNCF saopštila je da je prekid uticao na atlantske, sjeverne i istočne brze linije, pri čemu je oštećeno nekoliko njenih objekata.

SNCF je saopštio da je saobraćaj na ovim linijama "veoma poremećen", a željeznička mreža mora da preusmjeri i otkaže veliki broj vozova.

Oni su istakli da su članovi tima na licu mjesta i da nadgledaju popravke, međutim, kako su rekli, očekuje se da će situacija potrajati tokom čitavog vikenda, prenosi Si-En-En.

- Molimo sve putnike da odlože putovanje i da ne idu na stanicu - navodi se u saopštenju.

Željeznički centar Remi Val de Loar takođe je saopštio da će njihove željezničke linije biti u prekidu najmanje do ponedjeljka, jer će požar u blizini pruga u Kurtelanu u sjevernoj Francuskoj izazvati smetnje u putovanju do Pariza.

Do poremećaja u željezničkom saobraćaju dolazi samo nekoliko sati prije početka ceremonije otvaranja OI.

Francuski ministar sporta i Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Ameli Udea-Kastera rekla je da je prekid na željezničkim linijama "neka vrsta koordinisane sabotaže".

U razgovoru za BFMTV, ona je osudila napade na "najoštriji mogući način" i rekla da su "zaista užasni".

- Igrati protiv Igara znači igrati protiv Francuske, protiv svog kampa, protiv svoje zemlje - rekla je ona, prenosi BFMTV.

Kako je navela, incidenti će poremetiti putovanja danas, ali i tokom vikenda.

- Procijenićemo uticaje na putnike, sportiste i obezbijediti odgovarajući transport svih delegacija do mjesta takmičenja - rekla je ona.