latinica  ћирилица
26/07/2024 |  10:07 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

Vujičić: Ambasada SAD ponovo izvrće činjenice

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Miroslav Vujičić rekao je da Ambasada SAD konstantno optužuje Republiku Srpsku i njenog predsjednika Milorada Dodika za opstrukciju evropskog puta BiH, a stvarni problemi su uvijek u Federaciji BiH, što je potvrdilo glasanje četiri kantona o reformskoj agendi.
Miroslav Vujičić - Foto: SRNA
Miroslav VujičićFoto: SRNA

- Glasanje kantona je potvrdilo tu činjenicu, ali je na sceni najgrublja zamjena teza, pa se za zastoj koji su izazvali kantoni sa uglavnom bošnjačkom većinom optužuje Republika Srpska. Izvrtanje činjenica od Ambasade SAD u Sarajevu nam je poznato iz procesa koji su oni vodili protiv Republike Srpske i njenih predstavnika - izjavio je Vujičić Srni, reagujući na posljednje saopštenje američke Ambasade u kojem je navela da SDA nije položila test kada je blokirala reformsku agendu BiH, ali i istovremeno za njen neuspjeh optužila predsjednika Srpske.

Vujičić je dodao da je put BiH u EU jedina tačka oko koje bi se tri naroda u dva entiteta trebalo da slože, ali izgleda da Bošnjaci ne žele u Uniju jer kantoni koji nisu dali pozitivno mišljenje na reformsku agendu.

- Јedna u nizu laži Ambasade SAD u njenom prljavom ratu koji vodi protiv predsjednika Republike Srpske je i pokušaj diskreditovanja njega lično kroz najgori oblik Gebelsovske propagande, a i montiranja sudskih procesa - zaključio je Vujičić.

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije u srijedu, 24. jula, usvojio Nacrt reformske agende jer saglasnost nisu dala četiri kantona - Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, te Unsko-sanski, u kojima je većina okupljena oko SDA.

Iz SDA su podržali stav četiri kantona, istakavši da je neprihvatljivo da iz cijelog dokumenta bude brisan termin "državni", "da se državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim, da se uvodi entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga do sad nije bilo, te da se na listi indikativnih projekata koji će biti finansirani nalaze uglavnom projekti iz Republike Srpske i kantona sa hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni sa bošnjačkom većinom".