latinica  ћирилица
26/07/2024 |  12:03 ⇒ 13:56 | Autor: RTRS

Olimpijada počinje večeras, od jutros problemi; Željeznički saobraćaj u Parizu blokiran, sumnja se na sabotažu (VIDEO)

Oči svijeta večeras će biti uperene u Pariz. Počinju 33. Ljetne Olimpijske igre. Ceremoniji otvaranja prisustvovaće hiljade ljudi i čak 150 državnika iz cijelog svijeta. Među njima su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Na dan otvaranja Pariz se suočava sa velikim problemima.
Olimpijada u Parizu (Foto: EPA/ALI HAIDER) -
Olimpijada u Parizu (Foto: EPA/ALI HAIDER)

U sportskoj organizaciji sve je spremno za početak 33. Olimpijskih igara u Parizu. Više od deset hiljada sportista iz preko 200 zemalja boriće se za najsjanije medalje, sve do 11. avgusta. Prvi put u istoriji Igara ceremonija zvaničnog otvaranja biće van stadiona.

Na rijeci Seni planiran je defile brodova sa sportistima učesnicima Igara, dok će ih navijači pozdravljati sa okolnih mostova. Očekuje se oko 200 hiljada gledalaca ali u isto vrijeme biće prisutno isto toliko i pripadnika policije.

- Postoji bezbjednosni izazov i to je tako za sve glavne gradove koji organizuju Igre. Tako je i za ovu ceremoniju otvaranja. Svi moramo da se potrudimo da Igre prođu u najboljem mogućem redu. Mnogo je truda uloženo, ali koliko vidim, sve je spremno..Želim sporistima puno uspijeha - izjavio je predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Ipak, Pariz se jutros probudio sa velikim problemom. Građane i turiste dočekao je kolaps željezničkog saobraćaja, nakon koordinisane sabotaže. Tokom noći izbili su požari na ključnim instalacijama, zbog čega je željeznički saobraćaj paralizovan.

- Ovo je nedopustivo. Vjerovatno je riječ o velikoj i dobro koordinisanoj sabotaži. Јoš utvrđujemo šta možemo da uradimo da ne bi ugrozili kvalitet doživljaja ceremonije za sportiste i gledaoce. To je veliki posa, ali spremni smo za sve scenarije. Trenutno radimo zajedno sa ministrom transporta, da što prije nađemo rješenje - navela je ministarka sporta Francuske Ameli Odea Kastera.

Ovo nije jedini problem sa kojim se Pariz suočava. Kako bi prestonicu i Francusku predstavili u najboljem svjetlu i poboljšali sigurnost posjetilaca Olimpijskih igara, vlasti već danima sa ulica uklanjaju beskućnike i migranate.

- Francuska vlada, umjesto da razmišlja o onima koji ovde dolaze, razmišljaju o onima koji prolaze na drugo mjesto. Imamo djecu koja su Francuzi. Sada misle samo na Olimpijske igre. Čak i da je to slučaj, oni moraju naći rješenje za naše probleme jer smo umorni, zaista smo umorni - izjavio je migrant Nataša Luis.

- Želimo da ponudimo ovim ljudima bolje uslove, da ne pravimo velike kampove. Dakle, ne razumijemo baš kritiku jer smo veoma, odlučni da ponudimo bolja mjesta tim ljudima i da brinemo o njima - izjavio je šef kabineta regionalne Vlade Kristof Noel.

Ljetne Olimpijske igre u Parizu biće otvorene večeras od 19 časova i 30 minuta. Očekuje se učešće više od 10 hiljada sportista.