latinica  ћирилица
26/07/2024 |  13:39 | Autor: SRNA

Štrbac: Hrvatska se grčevito bori protiv formulacije "genocid nad Srbima u Јasenovcu"

Direktor Dokumentaciono informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da se Hrvatska grčevito bori da ni u jedan dokument ne uđe formulacija "genocid nad Srbima u Јasenovcu/NDH" iz straha od revizije tužbe Međunarodnom sudu pravde o "Oluji", na koju Srbija ima pravo.
Savo Štrbac - Foto: RTRS
Savo ŠtrbacFoto: RTRS

Nakon toga što je Zagreb proglasio personama non grate zvaničnike Crne Gore koje smatra najzaslužnijim za donošenje Rezolucije o genocidu u Јasenovcu, Štrbac je rekao Srni da u tamošnjem parlamentu treba odgovoriti na ključno pitanje zbog čega se Hrvatska toliko grčevito bori da se pojam genocid nad Srbima nikako ne vezuje uz nju.

Štrbac je naveo da Hrvatima ne smeta da se govori o genocidu nad Romima u Јasenovcu, kojih je prema njihovim zvaničnim podacima stradalo oko 16.000, niti im smeta da se kaže da je izvršen genocid nad oko 13.000 Јevreja, ali sve čine da se ta riječ ne veže sa Srbe kojih je i prema njihovim podacima stradalo najviše.

- Kako može biti genocid na 13.000, a ne može biti na 48.000 Srba koliko ih imaju popisane imenom i prezimenom. Učenjaci iz Hrvatske će reći, pa nismo mi ubili sve Srbe u Nezavisne Države Hrvatske, ali tu se krije nešto drugo - smatra Štrbac.

Prema njegovom mišljenju, ta želja Hrvata da ni u jedan zvanični dokument, ni njihov niti njihovih susjeda na koje imaju uticaj, ne uđe formulacija "genocid nad Srbima u Јasenovcu/NDH" krije se i strah od revizije tužbe Međunarodnom sudu pravde o "Oluji", na koju Srbija kao strana u postupku ima pravo do februara naredne godine.

On je podsjetio da je Međunarodni sud pravde rekao da "Oluja" nije genocid, jer nedostaje "genocidna namjera", ali da bi sada mogla izvući takva namjera i da bi sud mogao prihvatiti zahtjev za reviziju.

- Smatram da sve što se desilo nakon presude, uključujući Јasenovac i sve ovo što prema Srbima danas rade, posebno ulaskom Domovinskog pokreta na vlast, gdje ultimativno traže da Srba nema u bilo kom obliku u toj državnoj strukturi, da bi se lako mogla izvući i genocidna namjera - rekao je Štrbac.

Hrvati su, istakao je, toga svjesni, "samo naši nisu", te je podsjetio kako je Hrvatska tokom nedavnog predsjedavanja Alijansom za sjećanje o Holokaustu izbjegla da organizuje izložbu Muzeja žrtava iz Vašingtona na što se obavezala.

Kako je pojasnio, to je urađeno jer se hrvatski stručnjaci, koje je angažovalo tamošnje Ministarstvo kulture, nisu saglasili sa rečenicom koja je pratila tu izložbu, a to je gdje se spominju "genocidne politike NDH prema Srbima".

On je naglasio da su zvaničnici vašingtonskog Muzeja hrvatskoj strani tada rekli da ta za Zagreb sporna rečenica o genocidu nad Srbima u NDH stoji i na internet stranicama Јavne ustanove Spomen-područja "Јasenovac" i da se tu može pronaći.

- U toj prepisci, koja je tek sad ugledala javnost, oni su rekli da to baš nisu pravi stručnjaci, da to nisu državni stavovi - naveo je Štrbac.

Hrvatska je proglasila personama non grate predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića, potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića i poslanika Milana Kneževića zbog, kako su naveli iz hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova, "sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".