latinica  ћирилица
26/07/2024 |  16:29 ⇒ 16:34 | Autor: SRNA

Srpski policajci na Ohridu tokom ljetne sezone

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Sjeverne Makedonije, Ivica Dačić i Panče Toškovski, dogovorili su danas u Beogradu da u Sjevernu Makedoniju budu upućeni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji će tokom turističke sezone boraviti na Ohridskom jezeru.
Ohrid (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija) -
Ohrid (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija)

- Danas smo razgovarali da od avgusta počnemo sa praksom da jedan broj naših policajaca tokom turističke sezone, a nemamo ništa protiv da budu i oni ovdje, bude prisutan tamo gdje ima dosta naših turista, a to je Ohridsko jezero. Dogovorili smo se da četiri policijska službenika budu tamo - rekao je Dačić.

On je podsjetio da takav vid saradnje postoji sa Hrvatskom i Crnom Gorom, kao i da je postojala želja da se takav vid saradnje uspostavi i sa BiH, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Dačić je rekao da je saradnja u oblasti vanrednih situacija jedna od ključnih u saradnji dva MUP-a i podsjetio da je nedavno Srbija uputila pomoć Sjevernoj Makedoniji u gašenju šumskih požara.

On je istakao da će insistirati na regionalnoj saradnji.

- Saradnja policija mora da bude bolja nego saradnja kriminalnih grupa. Ako kriminalne grupe sarađuju bez problema, policija ne može da se bori protiv njih. Pružam ruku saradnje i nadam se da će biti uspješna - zaključio je Dačić.

On je naveo da je sa Toškovskim imao izuzetno uspješne sastanke, kako danas u Beogradu, tako i juče na integrisanom graničnom prelazu Preševo-Tabanovci, gdje su dogovorene zajedničke aktivnosti s ciljem što bržeg i jednostavnijeg prelaska zajedničkog graničnog prelaza.

Dačić je rekao da je osnovna ideja da se ponovo aktivira operativna radna grupa koja će se baviti pojednostavljivanjem procedura za građane dvije zemlje na zajedničkom graničnom prelazu.

On je istakao da i Sjevernoj Makedoniji i Srbiji prijete ilegalne migracije iz EU jer ilegalni migranti dolaze iz Bugarske i Grčke.

- Kako da se odbranimo od ilegalnih migracija koje dolaze iz EU? Zahvalni smo na pomoći koju EU pruža, ali problem je mnogo težak - rekao je Dačić.

Toškovski, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Beogradu, zahvalio je Dačiću na, kako je rekao, odličnom sastanku na kojem su razmijenili informacije s ciljem jačanja policijske saradnje dvije susjedne zemlje.

- Za nas je krucijalno da možemo zajednički da djelujemo protiv kriminalnih grupa, da se borimo sa organizovanim i transnacionalnim kriminalom - rekao je Toškovski.

On je naveo da je sa Dačićem razgovarao i o poboljšanju saradnje u oblasti graničnih prelaza, kao i o saradnji centara za obuku srpskog i makedonskog MUP-a radi što veće profesionalizacije policije dvije zemlje.